Mehmet GÜNDOĞDU

Mehmet GÜNDOĞDU

"MODA" ne derinlemesine bir kavramdır hayatımızda...

"MODA" ne derinlemesine bir kavramdır hayatımızda...

 

Kıyafetinden, ev tekstiline, mobilyasından, aksesuarına her yıl dönem dönem moda olan renkler, çizgiler, stiller vardır...

 

Yaşam alanı tasarımlarında günün modası olan çizgi ve stil uygulanmaya çalışılsa da renkte moda çok takip edilmesi gereken bir unsur değildir.Renk tüm aksesuarlarla kombinasyonu sağlayan ana fikirdir.

 

Evin ışık alış şekli, camların büyüklüğü, alan metrekaresi ortamın genişmi darmı gösterilmesi gerektiği konusunu renk tercihi belirler.

 

Döşeme ve zemin renkleri moda olan renklerden ziyade ailenin sosyo kültürel yapısıyla ilişkilidir. Yetişme çağında küçük çocukları olan aileler daha koyu renklere yönelirken;aile yaşantısı dingin olanlar açık ve sofistike renkleri tercih ederler.

 

Aynı renk tercihleri iş yeri dekorasyonlarında tercih edilen kombinler içinde geçerlidir.

 

Mobilya ve aksesuarda moda güncel seçimlerle ön planda tutulur ama kullanım sürekliliğini uzun yıllar korur. Bir mobilya yada aksesuarın değiştirilmesinde modasının geçmiş olduğu etkeni oldukça yüksek yüzdelerle geçersizdir.

 

Moda renkler daha basit materyaller ile yakalanabilir. Mesela bu yılın modası olan renk turkuaz mı? Turkuaz renkler içeren tek bir duvar fon duvar kağıdı, koltukların içine serpiştirilecek turkuaz bir kaç kırlent ve turkuaz biblolar ortamda modayı yakalamanın en basit ve pratik yoludur. Seneye renkte mürdüm mü moda oldu; ufacık bit dokunuşla mekan tasarımında modayı takip eden kişi formatını yakalarsınız.Moda olan renkte saksılar,moda olan renkte perde fonları en pratik yenilikçi dokunuşlardır.

 

Ve hatta perde fonları ve kırlent kombinasyonu moda olan renkten ziyade çizginizi bile değiştirmenizi sağlar. Çiçekli cıvıl cıvıl perde fonları ve kırlentler ile country havasını yakalar, damasklar la avangarda dilediğiniz an dönebilirsiniz.

 

Bazende renkler sizin içinde bulunduğunuz ruh durumunu yansıtıcı bir ayna niteliği taşır. Mevsimsel renkler vardır; yaz rengi,kış rengi,son bahar rengi diye adlandırdığımız.Kahve,yağ yeşili,hardal sarısı gibi tonlar sonbahar renkleri gibi görünsede bir birleriyle kolay kombin olabilen geniş ve iyi ışık alan evlerde en çok kullanılan renklerdir.Beyaz ve pudramsı sofistike renkler ise mekanı geniş göstermek isteyen ve daha genç kuşağın tercih ettiği renk skalasında yer almaktadır.

 

Moda renk moda olan renk değil; kombin olan, yakışan, tamamlayan renktir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet GÜNDOĞDU Arşivi
SON YAZILAR