Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Organik Gıda

Organik Gıda

Ambalajsız ve açık olarak satılan birçok gıda organik olarak değerlendiriliyor.  Fakat organik gıda; yapay kimyasallar, antibiyotikler ve hormonlar gibi hiçbir bileşen kullanılmadan üretilen gıdadır. Doğada olduğu gibi doğal olarak üretilen gıdaya organik gıda denir.

Ürünün organik olabilmesi için belirli kriterleri taşıması gerekir ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluşlardan “organik” belge alması gerekir. Üretim yapılacak tarlanın uygunluğu denetlenir (tarlada son 5 yılda kimyasal gübre ve ilaç kullanılmamalı), tohum ve gübrenin sertifikalarının uygunluğu denetlenir. Uygunluklar ve sertifikalar tamamlandıktan sonra ürünü işleyen firma denetlenerek organik ürün piyasaya sunulur. Organik sertifikası olan ürünün tohumdan ürüne kadar kayıtlı ve sertifikalıdır. Bu şekildeki ürünün ambalajı üzerinde organik ibaresi bulunur. Organik olarak isimlendirilen gıdalarda yapay gıda katkı maddesi bulunmaz. Sadece tahıl ürünleri organik olarak isimlendirilmez aynı şekilde et ve ürünleri ile süt ve ürünlerine de organik belgesi alabilir. Bu ürünler için yetiştirilecek hayvanlara antibiyotik ve hormon verilmez.  İşlenecek ürüne yapay gıda katkısı ilave edilmez.

Etiket üzerinde organik, biyolojik veya ekolojik ibareleri var ise üçü de aynı anlama gelir. Organik ürün alımında ürünün organik sertifikasını ve süresini kontrol etmeliyiz. Organik ürün üretimi daha maliyetli olduğu için fiyatı daha yüksektir. Fakat her pahalı ürün organik değildir.

Etiket yönetmeliğimize göre kriterleri sağlamayan üretici ürününe organik ibaresini yazamaz. Hatta birinci sınıf gibi rekabeti olumsuz etkileyecek ibareler de yazamaz.

Ambalajsız ve açık her ürünü organik olarak değerlendirmeyip etiket bilgilerini incelemeliyiz. Etiketin sahip olması gereken bilgilerine ilave olarak organik ürün logosu ve organik ürün belgesinin geçerlilik süresini de incelemeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR