Kibar Özcan

Kibar Özcan

Trikotillomani nedir?

Trikotillomani nedir?

Toplumda saç yolma hastalığı olarak bilinen trikotillomani, genel kaygı bozuklukları arasında en çok bilinen Obsesif Kompulsif Bozuklukların (OKB) içerisinde değerlendirilir. Hastalığı yaşayan kişinin stres anlarında ya da kaygılandığı zamanlarda dürtülsel olarak saçını, kaşını ya da kirpiklerini yolmasıyla sonuçlanan bir bozukluktur.

Yoğun stres anlarında yapılan bu eylem gerçekleştikten sonra ani ve geçici bir süre rahatlama hissi duyulur. Hastalığa sahip kişilerin sık sık tekrar ettikleri bir eylem olduğu için vücutta bulunan kıl veya saçların yolunması sonucunda bölgede kıl ve saç kaybı yaşanır. Bir çok vakada belirli bölgelerde kellik, kıl köklerinde kalıcı hasar oluşumu da görülebilir.

TRİKOTİLLOMANİ KİMLERDE GÖRÜLÜR, BELİRTİLERİ NELERDİR ?

Saç yolma hastalığının, çocuk ve ergenlerde daha sık görüldüğü söylenebilir. Onlara kıyasla daha az olsada yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır.

Belirtileri DSM-V tanı kriterlerine göre şu şekildedir;

-Sürekli tekrarlayan bir şekilde saç yolma, koparma davranışı, saç ve kıllarla kaplı olması gereken bölgenin kelleşmesi

-Gerginlik hissiyatıyla beraber saçlarını koparması ve kopardıktan sonra bireyde rahatlama, haz alma durumunun gözlenmesi

-Saçları kıvırma, çekme, yolma isteği

-Saç yolma ya da saç yitiminin başka bir sağlık sorununa, ruhsal bozukluğa bağlanamaz.

Bu belirtileri görmeniz durumunda muhakkak uzman desteği alınmalıdır. Stresle başa çıkma ve çözüm odaklı olma anlayışına sahip olunması açısından BDT ve ilaç tedavisi en sık uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir.

SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR