Kibar Özcan

Kibar Özcan

Travma sonrası stres bozukluk belirtileri!

Travma sonrası stres bozukluk belirtileri!

Yaşanan acı olaylardan sonra kişilerden duyduğumuz kaygıların birçoğu ortak noktada buluşmakta kişiler kendilerinde var olan bu durumlara anlam vermekte zorluk çekerken TSSB belirtileri göstermektedir…

Yaşam boyunca kendimizi sıkıntıya, üzüntüye ve kötü hissetmemize sebep olan birçok olayla karşılaşırız. Bu olayların bazıları bizi çok etkilemezken, bazıları travmaya yol açarak düşüncelerimizi, duygularımızı ve seçimlerimizi etkileyebilmektedir...

Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetler; işkence, tecavüz, savaş gibi insan kaynaklı travmalar; kazalar, ciddi ve ölümcül tıbbi durumlar ya da ani kayıplar gibi olaylar bireylerde ruhsal travmaya yol açmaktadırlar. Bu travmatik olaylar, yaşayan ya da onlardan etkilenen insanlar (1.-2. Derece) için geçici olarak şartlara ve çevreye uyum sağlamakta zorluk yaşayabiliyor.

Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireylerde sıklıkla;

-Uyku sorunları

-Kabuslarla irkilme

-Olayla ilgili anıların sıklıkla hatırlamanması,

-Sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu ve bu nedenle yaşama uyum sağlamakta güçlük yaşama

-İrkilme

-Çabuk sinirlenme

-Geleceğe dair umudun azalması

-Yaşama yabancılaşma

-Olayı hatırlatan durumlarda huzursuz olma ve bu durumlardan kaçınma görülmektedir.

Çoğu kişide, travmayı izleyen günlerde görülen ve genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelen bu belirtiler, bazı kişilerde aylarca hatta yıllarca sürebilir. Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan kişilerde olayları yeniden yaşama ve hatırlamaktan kaçınma gibi farklı belirtiler gözlemlenebilir.

İç sıkıntısı, çarpıntı, terleme, titreme, nefes alamama gibi belirtilerine yol açar. Bazı zamanlarda ise kişiler, olayı gerçekten tekrar yaşıyor gibi olur. Bu durum somatik semptomları da beraberinde getirir. Bu gibi sorunların ortaya çıktığı zaman diliminde, kişinin uzman desteği alması süreci çok daha işlerlikli ve olumlu yansımaları olan bir hale getirecektir.

SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Kibar Özcan Arşivi