Kibar Özcan

Kibar Özcan

Toksik (zehirli) ilişki nedir?

Toksik (zehirli) ilişki nedir?

Günümüzde popüler bir kavram hale gelen toksik ilişki yani olumlu duygulardan ve eylemlerden fazla olumsuzların olduğu fakat kişilerin ilişkide kalmaya devam etmeleri olarak özetlenebilir.

Toksik ilişkiler yaşamda bizi mutsuz kılan, kendimizi sorgulamamıza neden olan ve sürekli olarak kendimizi suçlamamıza neden olan ilişkilerdir.

Başlangıçta böyle olmasa da süreç içerisinde kendinizi iyi hissetmek yerine kötü hissetmenize neden olan bir ilişki türüdür.

Bu tür ilişkilerden kopmak oldukça zordur çünkü taraflar olumsuzlukları ve ilişkinin dinamiklerini bu şekilde kabul edip devam etmeye başlarlar. İlişkideki olumsuzlukların normalleştirilmesi kişileri bağımlılık düzeyinde bir akışkanlığa sevk eder.

Bu nedenle genelde sosyal hayatınızdan iş hayatınıza kadar her alanda olumsuz etkileri mevcuttur.

Kişinin temel haklarına ve özgüvenine yönelik saldırılar yoğun olduğu için tüm yaşamını etkileyen bir döngü mevcuttur.

İlişkide tek taraflı kabul ve fedakarlıklar yoğundur. Partnerinizden hiçbir olumlu ya da yapıcı yorum göremiyorsanız, sağlıklı iletişim kuramıyor; öfke krizleri, yoğun duygusal patlamalara sürekli maruz kalıyorsanız, ilişkide karşılıklı saygısızlık ve aşağılayıcı ifadeler eleştirel ve istismarcı tavırlara maruz kalıyorsanız, duygu ve düşüncelerimiz sürekli partnerimiz tarafından eleştirilip basite indirgeniyorsa, kıskançlık ve güvensizlik gibi konular yüzünden arkadaşlarımız ve ailemizle bile vakit geçiremez ya da geçirmek istemez bir hale geldiyseniz, hayatınızla ilgili karar ve eylemlerimizde desteklemiyor aksine olumsuzluklar öne sürülüyorsa, yakınlık, sevgi gibi ihtiyaçlarınız karşılanmıyor veya görmezden geliniyorsa, fiziksel, duygusal veya psikolojik şiddet uygulanıyorsa bu ilişkinin toksik bir ilişki olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Toksik ilişkiler zamansal bir ayrım olmadan büyük zararlar verebilir bu nedenle böyle bir ilişki içerisindeyseniz muhakkak uzman desteği almalısınız.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR