Kibar Özcan

Kibar Özcan

Neden Fedakarlık (Özveri) Yaparız?

Neden Fedakarlık (Özveri) Yaparız?

Feda etmek yani özden vermek, bir çok insanın sınır problemini ortaya çıkartan önemli bir konudur.

Hepimiz türü ne olursa olsun (romantik, aile, dost, arkadaşlık…) ilişkilerimizi inşa ederken bir taraftan da özverili olmak durumda kalabiliriz bu durum karşılıklı ise bizleri fedakar değil iyi ilişki becerileri geliştiren kişiler haline getirir fakat tek taraflı özveriye dayalı kurulan ilişkilerde sınırlarımız yıpranır, hayır diyememe ya da doğrusunu bildiğimiz halde kendimize engel olamama durumuna maruz kalabiliriz.

Bu durum aslına bakılacak olduğunda bir şemadır. Temelleri erken yaşlarda özellikle çocukluk döneminde yaşanan olaylara karşı geliştirilmiş bir savunma mekanizmasıdır. Kişilerin kendini savunduğu aslında benliklerini korumaya çalıştığı ve aslen var olmak için, değer görmek için, kaybetmemek için yapılan bir davranış biçimi olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Öz değer veya kaygı problemi yaşayan bir çok insanda fedakarlık durumunu görmemiz muhtemel hale gelmekte…

Kendinizde kimse talep etmediği halde bile insanların görevlerini yaptığınızı ya da talep edilse bile hayır diyemediğinizi kendiniz için bunu bir görev haline getirdiğinizi, çevrenizden saygıyı sadece bu şekilde sağladığınızı görüyor ve fark ediyorsanız bundan çok rahatsız olup değişim sağlayamıyorsanız ilk adımı atmış sayılırsınız farkındalık değişimin ilk adımıdır. Bireysel yaşantınızın değerini arttıracak eylem ve düşünceler içerisinde bulunmak ikinci adımdır. Sınır ve şemaların farkında olup onarma girişimi özverili olma durumunu dengeli bir hale getirebilir. Farkındalık geliştirip değişim sağlayamadığınız bir döngünün içerisinde iseniz destek alabilirsiniz.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR