Kibar Özcan

Kibar Özcan

Maskeli depresyon

Maskeli depresyon

Depresyon, kişinin günlük yaşantısında pek çok olumsuzluklara sebep olur.

Depresyon yaşayan kişi isteksiz, mutsuz, yorgun, bitkin ve umutsuz hissedebilir. Duygusal olarak çöküntü yaşar ve yaşam olaylarına tahammül etmekte güçlük çeker. Yaşamdan keyif alamaz hâle gelir bu duruma anhedonik durumda diyebiliriz fakat depresyon yaşayan her kişide belirtiler bu şekilde seyretmeyebilir ya da her depresyon her kişide ortak belirtiler olsa da aynı düzlemde seyretmeyebilir.

Maskeli depresyon yaşayan kişi bu belirtileri içsel olarak yaşasa da dışarıya bedensel bir rahatsızlık gibi yani somatik şekilde gösterebilir. Bu sebeple gizli depresyon, yüzeyde yaşanandan daha zor teşhis edilir. Bu durum, bu hislere maruz kalan kişi için de karmaşık bir süreç barındırır. Çünkü semptomlar beklenenin dışındadır.

Süreç içerisinde görülen belirtiler, depresyondaki kişi tarafından kasten ya da bilinçsizce gizlenebilir ya da mizacına göre daha az işlevsel kayıplarla devam edebilir yani kişi aslında hayata devam ediyor mutlu görünüyor olsa da depresif bir ruh hali içerisinde olabilir. Teşhis ve tedavisi daha zor olduğu için gizli depresyon ancak uzmanlar tarafından bilinebilir.

Bu kişiler uzun süre boyunca depresif ruh haline maruz kaldıkları için vücutlarının çeşitli bölgelerinde ağrı, yorgunluk, duymama ve felç, kasılmalar gibi çeşitli sağlık problemleri yaşayabilirler.

Genel olarak fibromiyalji belirtileri de gösterilebilir.

Maskeli depresyon yaşayan kişi çoğunlukla mutsuzdur.

MASKELİ DEPRESYON BELİRTİLERİ

Ağrı yorgunluk ve kramp belirtileri gösterirler maskeleme yapmaya alıştıkları için genel olarak yorgunum ama iyi hissediyorum şeklinde söylemler sık olarak söylenir.

Alkol madde ve sigara gibi bağımlılıklarda sık olarak görülür. İletişime ve sosyalleşmeye kapalı bir ruh hali gözlemlenebilir. Yoğun ve ani öfke problemleri gözlemlenebilir.

Gizli depresyonun sıklıkla görülen belirtileri arasında yorgunluk, haz alamama, cinsellikte düşüş ya da yoğun istek, umutsuzluk, sinirlilik, korku, huzursuzluk, çaresizlik ve öfke vardır.

Depresyonun her türünde kendini gösteren uyku problemi maskeli, depresyonda da oldukça yaygındır. Bu tarz belirler yaşanıyorsa kişi muhakkak bir uzman desteği almalıdır.

SEVGİLERİMLE…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR