Kibar Özcan

Kibar Özcan

Kader motifi nedir?

Kader motifi nedir?

Bilimsel alanlarda kullanılan terminolojilerde genellikle spiritüel kelimelere yer verilmesi pek kabul görmese de aslında kader motifi imgelenmiş bir kavramdır. Kişinin yaşam boyu geçirdiği tüm süreçleri ve özellikle ilk bağ kurduğu kişilerin kendisi üzerindeki etkisini temsil eder. Aslında varoluşu itibariyle yaşam deneyimleri ile birlikte kurduğu şemaların kişinin; kararlarına, tercihlerine, düşüncelerine, davranışlarına kısaca hayatına ve hayatı algılayış biçimine yansıması…

İçerisine doğmuş olduğumuz aile bizlerin tercihine binaen oluşturulmaz istemli ya da istemsiz olarak aile bütünlüğünün -bazen de bütünsüzlüğünün- içerisinde buluruz kendimizi ve yaşamın sonrasında bizlere ne sunacağına çocukluk çağı deneyimleri ışık tutar.

Çocukluk dönemini sağlıklı geçiren kişiler mutlu, güvenli bağlanan, sağlıklı düşünebilen kişiler olabilirken aksini yaşayanların psikolojik patolojilere daha yatkın olabileceği bu görüşe göre düşünülebilir.

Peki gerçekten bu böyle midir? İnsanın, kendi hayatı üzerinde etkisi bu kadar kısıtlı mı? Kötü başlayan bir yol hep kötü mü kalır ya da iyi giden bir yol hep daha iyisini mi sunar?

KADER MOTİFİMİZİ DEĞİŞTİREBİLİR MİYİZ? BİZE SUNULANI YAŞAMAK ZORUNDA MIYIZ?

Farkındalık, insanların yaşam akışını değiştirebilecek en büyük güçlerden biridir. Yaşamda hep aynı döngü içerisinde sıkışan kişilerde, olaylar değişsede süreçlerin aynı sonuca bağlanmasını sağlayan şey aslında şemaları…

Hep aynı hataları yapıyorum, neden aynı tip insanları seviyorum? Aslında bu insan bana hiç daha öncekiler gibi gelmemişti o da beni aynı yerden kırdı herkes aynı mı?

Fedakarlık yaptım, her zaman çok değer verdim karşılığı neden böyle oluyor? Asla anneme, babama -etkilenilen kişi her kimse ya da her ikisi de olabiliyor- benzemeyeceğime onlar gibi olmayacağıma çok inandım neden şimdi aynı şeyleri yaşıyorum?

Eğer sizlerde benzer döngülerinizi fark ettiyseniz değişim için en büyük adımı attığınızı söylemek mümkün, değişim irade ve emekisteyen bir süreç. Zaafların, olumsuz yaşam olaylarının kalıcı biçimde giderilmesi (sorgulama – keşfetme - özümseme - eyleme geçme) aşamaları tamamlanmadan sağlanması zor olan bir süreç zaten kader motifi de değişmez, değiştiremem, elimden ne gelir ki diye içlerimize sindirdiğimiz, değiştirmeye bile korktuğumuz yaşamın kilit kısmı…

Anahtarı sizlerin elinde olan bu kiliti açmak algılarımızda şekillenenden daha kolay olabilir. Korkularınız, kaygılarınız, alışkanlıklarınız bu durumda sizi zorlayıcı hale geldiğinde uzman yardımı almak kendinizi daha güvende hissetmenizi sağlayacaktır.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR