Kibar Özcan

Kibar Özcan

İlişkilerde İletişim

İlişkilerde İletişim

İlişkiler bütünsel olarak bakılması gereken bir konudur. İlişki denildiğinde insanların aklına ilk gelen ilişki türü romantik ilişkilerdir fakat diğer ilişki türlerinde de iletişim en az romantik ilişkilerdeki kadar önemlidir.

Sağlıklı iletişim kurma becerisi salt kişinin iletişim becerileri ile ilgili değildir. Yaşam her birey için çeşitli yolların kesiştiği ve ayrıldığı bir döngüden ibarettir. Her bireyin kendisine özgü savunma mekanizmaları, zevkleri, deneyimlemekten hoşlandıkları veya deneyimlemek istediği olaylar, uyum sağlamak veya sağlamak istemediği durumlar vardır. Aslında iletişim bir bütündür.

İletişimde dikkat edilmesi gereken temel hususlar vardır; eleştiri, hor görme, suçlama, yok sayma davranışları bunların başında gelir.

“Sen Dili” ile karşımızdakini suçlamak yerine “ Ben Dili” ile kendi duygularınızı ifade etmelisiniz. Karşınızdaki insana – meli, -malı şeklinde emir kipleri kullanılmamalıyız. Lütfen ve rica ediyorum gibi nazik cümleler kullanılmalıyız.

Niyet okuma yapmamalıyız ; karşımızdakinin söylediklerine dair yorumlar yapıp , bunlara gerçekmiş gibi inanmamalıyız. Bir kanıtımız yoksa karşımızdakinin söylediklerine göre düşünmeliyiz. Karşımızdakini empati yaparak dinlemeliyiz. Empati, karşındakinin gözüyle olaylara bakmaya çalışmaktır. Karşılıklı konuşmada , karşımızdakini dikkatlice ,göz teması kurarak, sözünü kesmeden ve bitirinceye kadar dinlemeliyiz. Baş sallamak, onay işareti vermek iletişimi pekiştirir. İsteklerimizi belirtirken , karşımızdaki kişinin geçmişte iyi ve doğru yaptığı şeyleri takdir eden, ve bunu ne kadar özlediğimizi belirten ifadelerle dile getirmeliyiz. Karşımızdakinin düşüncelerimizi anlayacağını düşünerek zihnimizi okumasını beklememeliyiz ; düşüncelerimizi açık ve net anlatmalıyız. En önemli maddelerden birisi de iletişim kurmak istediğimiz konunun özelinde kalmak, genelleme yapmamak ve uzun bir süre beklemeden konuşmaya çalışmaktır.

Sevgilerimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR