Histrionik kişilik bozukluğu nedir?
Kişilik bozukları kişilerin ve çevresindekilerin yaşamları üzerinde belirgin etkilere sahiptir. Kişilerin duygusal, zihinsel ve davranışsal bozukluklar sergilemesine neden olur. Histrionik Kişilik Bozukluğuna sahip bireyler, yaşadığı olayları ya da duyguları abartılı bir şekilde aktararak ilgi odağı haline gelmeye çalışırlar. Bu bozukluğun temel ve en fazla anlaşılır hale gelmesine neden olan durum kişinin çevresi tarafından ilgi odağı haline gelme çabasıdır. Genellikle sık yakınlık kuran bu kişilerde ilişkiler yüzeysel bir boyutta kalmaktadır. Ortamda bulunan her duruma uyum sağlama, ortamın beklentilerini karşılama çabası aktif olarak gözlemlenir. Narsistik Kişilik Bozukluğundan ayıran durum da tam olarak budur; Histrionik Kişilik Bozukluğunda insanların ne düşündüğü bu bozukluğa sahip bireyler için çok önemlidir. Histrionik Kişilik Bozukluğu örüntüleri kadınlarda daha sık görülürken erkeklerde Narsistik Bozukluk görülme sıklığı kadınlara kıyasla daha fazladır.
Histrionik Kişilik Bozukluğunda kişiler genelde başkalarının ilgi ve dikkatini çekebildikleri müddetçe canlı, neşeli, şevk dolu, cilveli, flörtöz veya çapkındır. Bulundukları ortamın odağı olduğu sürece ilişkiler onlar için kıymetli veya güçlüdür. Cinsel anlamda uygunsuz provokatif davranışlar da sergilenebilmektedir. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler insan ilişkilerinde manipülasyon, cinsellik ve egosantrizmi yoğun olarak kullanırlar. Yaşamlarını ve kendilerini doğru değerlendiremez, kendilik algılarını farklı bir şekilde oluştururlar. Başlarına gelen olayları dramatize etme, abartma gibi eğilimleri vardır. Çabuk sıkıldıkları ya da değersiz hissettikleri ortamlarda, ilginin her an kendilerinde olmadığı yerlerde ve durumlarda kalmayı istemezler bu sebeple yaşamlarındaki bir çok konuda sık sık değişimler yaparlar. Değişim ve heyecan arzularından kaynaklı tehlikeli süreçlerin içerisine de kendilerini dahil edebilirler…
Kısaca Histrionik Bozukluğun temel belirtileri; teşhirci davranışlar, onay arayışı, abartılı ruh hali, olayları dramatize etme, eleştiriye karşı fazla hassasiyet sergilenmesi, kişiliği ile ilgili yanlış değerlendirmeler ve kişiliğini kusursuz görme eğilimi, ani kararlar, farklı görünmek ve ilgi odağı olmak için yoğun çaba(somatik tepkiler, abartılı giyiniş, abartılı söylem, uygunsuz davranış örüntüleri), yüzeysel olan ilişkiler kurma isteği ve tüm ilişkilerin samimi olması için gösterilen çaba…
Sevgilerimle…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.