Kibar Özcan

Kibar Özcan

Borderline kişilik bozukluğu nedir?

Borderline kişilik bozukluğu nedir?

Borderline kişilik bozukluğu; hastalığı yaşayan kişilerin düşünce ve algılama biçiminde olan sorunlar nedeniyle özellikle ikili ilişkilerinde problemlere sebep olan bir hastalıktır.

Sınırda ya da belirsiz kişilik bozukluğu olarak anılmasının nedeni ise; nevroz ve psikoz arasında sınır kabul edilmesidir. Borderline kişilik bozukluğuna neden olan faktörler tam olarak açıklanmamış olsa da genetik temellerin hastalık gelişiminde rol oynadığı düşünülür.

Birinci derece yakınlarında borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin, hastalığa sahip olma riski artmıştır. Genellikle genç yetişkinlik ve ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır.

BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerde ani ruhsal değişiklikler görülebilir. Bu rahatsızlığa sahip kişiler ; hayattaki rollerini, gerçekte kim olduklarını ve neden yaşadıklarını sorgulayan düşüncelere kapılır ve daha keskin bir yorumlama durumu ortaya çıkartır. Herhangi bir olay hakkında ya hep ya da hiç modeli ile ilerlerler arada olan şeyler onlar için önemli olmayabilir.

Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerde; Aile, arkadaş ve sosyal ortamdaki kişilerle ilgili çabuk değişen uç duygulara sahip olabilirler.

Bir gün çok seviyor bir gün nefret ediyor gibi davranabilirler. Benlik algısında bozulmalar yaşayabilir aşırı uç tavırlar sergileyebilirler. Yinelenen intihar düşünceleri ve kendine zarar verme gibi eğilimleri oluşabilir.

Dikkatsiz ve hızlı araba sürme, kumar oynama, aşırı ve gereksiz para harcama, abartılı cinsel davranışlarda bulunma, madde kullanma gibi dürtülerin etkisi altında hareket etme gibi durumlar görülebilir.

Öfke kontrolü sağlamakta sorunlar yaşanabilirler.

Güven problemi veya çevresinde bulunan insanalara karşı olumsuz yargılar fazla olabilir.

SEVGİLERİMLE...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kibar Özcan Arşivi
SON YAZILAR