Havvanurla Helal Sofram

Havvanurla Helal Sofram

Su Böreği

Su Böreği

Su Böreği

Merhaba. Yapacağınız iş her ne olursa olsun sabırla ve gayretle yolunuza devam ederseniz karşılığını fazlasıyla alıyorsunuz. Hem de hayallerinizin üstünde.

Naçizane tavsiyem, varsa bir hayaliniz sabırla ve pes etmeden hayallerinizin arkasında durun.

Şöyle ki yemek yapmak her ne kadar bir yetenek ve el becerisi olsa da sonradan kazanılabilen de bir meziyet. Çünkü kendimden biliyorum.

Bir işi yaparken sevgi, emek ve sabır olmazsa olmazdır. Her şeyde olduğu gibi yemek yaparken de bu böyledir. Hele ki sevgisiz olursa ne kadar uğraşsanız da güzel olmaz. Atalarımızın da söylediği gibi; Gönülsüz aş ya karın ağrıtır ya baş. Gönülsüz yapılan yemekle severek yaptığınız yemeklerin arasında dağlar kadar fark vardır. Ben kendi çabalarımla araştırarak merak ederek öğrendim bütün yemek bilgimi ve çok sevdiğim hobilerdendir yemek yapıp sevdiklerime ikramda bulunmak. Konya’mızın meşhur su böreğini açmak için çok çabaladım ve sonunda başardım. Şimdi incecik yufkalarla açtığımız su böreklerini herkes ‘nefis olmuş’ dediği zaman ayrı bir mutluluk bizim için.

O zaman bu hafta naçizane su böreğimizin tarifini vermek istiyorum sizlere

SU BÖREĞİ

MALZEMELER

6 adet yumurta

2 su bardağı su

5 cay kaşığı tuz

Ve aldığı kadar un

(Pastalık un olması şart)

İÇ HARCI

600 gr kıyma

3 adet orta boy soğan

1 adet maydanoz

İsterseniz peynirli de yapabilirsiniz

 YAPILIŞI

Öncelikle hamurumuzu yoğuruyoruz ele çok fazla yapışmayacak bir hamur olsun ve 6 bezeye ayırıyoruz üstünü nemli bir bezle örtüp dinlenmeye bırakıyoruz. Diğer tarafta iç harcını hazır ediyoruz ve başlıyoruz bezelerimizi açmaya böreğimizi yapacağımız tepsiden biraz daha büyük açıyoruz ve tereyağı ve sıvı yağla yağlanmış tepsiye seriyoruz ilk yufkamızı ardından diğerlerini de açıp haşlamaya geçiyoruz. Büyük bir tencerede kaynayan suyumuza 3 tatlı kaşığı tuz atıyoruz. Tabii haşladığımız yufkadan tuzunu kontrol ediyoruz. Haşlayıp soğuk sudan gecen yufkaları tepsimize diziyoruz 2 yufka haşlanıp serildiğinde iç harcımızı koyup 2 yufka daha haşlayıp devam ediyoruz. En üstüne kuru yufka seriyoruz. Üstünü yağlayıp ocağın üstünde çevirerek pişiriyoruz. Fırın tepsisinde de yapılabilir. Fırında pişirmek için ama bana göre fırında pişen su böreği emeklerin zayii olması demektir. Çünkü ocakta pişen börek yumuşacık damağınızı çatlatacak nefis bir lezzettir. Konya’mızda da meşhur geleneksel hakiki su böreği de ince ve ateşte pişmesi esastır. Şimdiden afiyet olsun. Mutlu haftalar dileğiyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Havvanurla Helal Sofram Arşivi
SON YAZILAR