Havvanurla Helal Sofram

Havvanurla Helal Sofram

Basma kadayıf

Basma kadayıf

1 kg taze-yaş kadayıf

350 gr tereyağı

350 gr ceviz

ŞERBET İÇİN;

7 su bardağı toz şeker 7 su bardağı su

1 dilim limon

YAPILIŞI:

Önce şerbeti hazırlayın. Şeker, su ve limonu tencereye koyup yüksek ateşte yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Ama bu süre kısmından ziyade şerbetin kıvamına bakıp ocaktan alabilirsiniz. Çünkü tencereye, ocağa göre süre değişir. Kadayıfları biraz açarak tiftikleyin. Eritilmiş ve soğumuş tereyağıyla harmanlayın. Standart fırın tepsisine tereyağı sürüp kadayıfın yarısını yayın ve bir tencereyle iyice bastırın. Ceviz veya fıstık yayıp üzerine kalan kadayıfları yayıp tekrar tencereyle ezin. 180 derece fanlı ayarda ısınmış fırında kızarana kadar pişirin. Ben üzerine diğer fırın tepsisinin altını yağlayarak koydum. İlk 15 dakika fırında tuttum ama şart değil bu kısım. Toplamda yaklaşık 50 dakika pişti. Tatlı sıcakken soğuk şerbeti dökün ve 1 saat kadar dinlendirin.

EN ÖNEMLİ PÜF NOKTALAR;

Kadayıflar kurumuş olmamalı, taze olmalı. Tereyağı miktarı önemli bu sayede lezzetli ve çıtır çıtır olacak. Tepside basma, ezme kısmı çok önemli kadayıflar olabildiğince sıkışmış olmalı, pişirme kısmı ağır ağır pişmeli ve yeteri kadar kızarana kadar fırında durmalı. Özellikle muazzam bir görüntü için kadayıf başka bir tepsiye ters çevrilmeli. Şerbeti hafif kıvamlı olmalı ki kadayıfı yumuşatmasın. Bunlara dikkat edilirse tam olması gerektiği gibi çok lezzetli ve çıtır çıtır bir kadayıf tatlısı olur.

8.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
Havvanurla Helal Sofram Arşivi
SON YAZILAR