Halis Özdemir

Halis Özdemir

Perşembe Hadisimiz

Perşembe Hadisimiz

Perşembe Hadisimiz

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallalla- hu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Güzel bir koku ikram edilen kimse onu reddetmesin; çünkü onun taşınması kolay, kokusu güzeldir.”

(Müslim, Elfâz 20. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tereccül 6)

Enes İbni Mâlik radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Nebî sallal- lahu aleyhi ve sellem güzel kokuyu reddetmezdi.

(Buhârî, Hibe 9, Libâs 80. Ayrıca bk. Tirmizî, Edeb 37)

Açıklamalar

Peygamber Efendimiz, azlığına, çokluğuna, cinsine ve çeşidine bakmaksızın meşrû olmak şartıyla kendisine ikram edilen hediyeyi kabul ederlerdi. Güzel koku da yükte hafif, fakat ikram olarak güzel bir hediye olduğu için Efendimiz onu hiçbir zaman reddetmemiştir. Bu kadar da değil, bir çok sa­hih rivayette hem erkekler hem de kadınlar için güzel kokunun Peygamberimiz tarafından tavsiye edildiğini görürüz. Ancak onun ne zaman ve ne şekilde kullanılacağı hususu da birtakım kaidelere bağlanmıştır. Söz gelimi, erkeklerin cuma ve bayram günlerinde, ilim ve zikir meclislerinde güzel koku sürünmeleri müstehap kabul edilmiştir. Kadınların mescide veya herhangi bir yere giderken koku sürünmeleri ise mekruh­tur. Onların evlerinde, kocalarının yanında güzel kokular sürünüp süslen­meleri müstehap kabul edilir. Güzel kokuyu kabul etmemenin mazereti, hac ve umre esnasında ihramda olmak, kokunun birinden çalınmış olma­sı veya herhangi bir rahatsızlığa sebebiyet vermesi gibi durumlardır. Bunun dışında güzel koku ikramını reddetmek uygun görülmemiş, mekruh kabul edilmiştir. İbni Ömer radıyallahu anhümâ'dan nakledildi­ğine göre Resûl-i Ekrem Efendimiz bu konuda şöyle buyurmuştur:

“Üç şey reddedilmez: Yastık, güzel koku ve süt”(Tirmizî, Edeb 37).

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. Peygamber Efendimiz, meşrû olan her çeşit hediyeyi kabul etmiştir.

2.   Resûl-i Ekrem Efendimiz güzel

koku ikramını reddetmemiştir.

3.   Güzel koku ikramı bir hediye olup reddedilmesi mekruhtur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halis Özdemir Arşivi
SON YAZILAR