Halis Özdemir

Halis Özdemir

Pazartesi Hadisimiz

Pazartesi Hadisimiz

Pazartesi Hadisimiz

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallalla- hu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Sizden biriniz silâhını (ortaya çıkarıp) din kardeşine işaret etme­sin. Çünkü o bilmez, belki şey­tan silâhı elinden çıkarır da, bu yüzden cehennemin bir çukuruna yuvarlanır.”

(Buhârî, Fiten 7; Müslim, Birr 126) Müslim'in bir rivayeti şöyledir:

Ebû Hüreyre dedi ki: Ebü'l-Kâsım sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Bir kimse kardeşine bir demirle işa­ret ederse, elinden onu bırakıncaya kadar melekler ona lânet eder. Ana baba bir kardeşine olsa bile.” (Müslim, Birr 125. Ayrıca bk. Tirmizî, Fiten 4)

Açıklamalar

Müslümanları korkutmak, telaşlandırmak, onları tehdit etmek, eza ve cefa vermek, endişelendirmek gibi haller dinimizde yasaklanmıştır. Bir müslüman kardeşimize ciddî veya şaka olarak silâh çevirmek, her şeyden önce onda bu olumsuz hislerin uyanmasına sebep olur. İnsanlar, böyle durumlarda hemen tepki gösterdikleri için aralarında birtakım huzursuzluklar çıkar. Bir kimseye çevrilen silâh âniden ateş­lenebilir veya ok yaydan fırlayabilir ve neticede sonu ölümle biten bir kaza meydana gelebilir. İsteme­yerek ortaya çıkan bu durumun sebebi olarak hadisimizde şeytan gösterilmiştir. Bu gerçeği toplumu- muzda sıkça yaşadığımız düşü­nülürse hadisteki yasaklamanın ne kadar büyük hikmetler taşıdığı daha iyi anlaşılır. Bundan dolayıdır ki, silah boş bile olsa insanlara çevrilmesi halk arasında asla doğru bulunmaz ve “şeytan doldurur” denilir. “Silâhla şaka olmaz” ata­ sözümüz de bu konuda ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini göste­rir. Bazı kere şaka olarak başlayan bir işin sonu çok ciddî boyutlara varabilir. Birtakım şakalaşmalar yü­zünden çıkan kavgaların ne kadar ciddî ve acı neticeler doğurdu­ğunu, hatta toplumlar arası silâhlı çatışmaların sebebini teşkil ettiğini tarihin silinmez hâfızası, sayfalarında bizim için korumakta­dır. Hadisimizdeki “Ana baba bir kardeşine olsa bile” îkazı, silâh çevirme yasağının herkesi kap­sadığını gösterir. Nitekim bazı kere kardeşin karde­şi, babanın çocuğu veya çocuğun babayı kaza ile vurduğu da bilinen ve görülen gerçeklerdendir. Oysa bunların olmasının tasavvuru bile insanı deh­şete düşürür. Silâhla din kardeşini korkutan kimseye melek­lerin lânet edeceğinin belirtilmesi bu çeşit hareketlerin haram oldu­ğunun bir delili kabul edilir. Kişinin bu yüzden cehennemde bir çukura düşebileceğinin hatırlatılması da işlenen bu haramın uhrevî boyutu­nu gözlerimiz önüne sermektedir. Nesâî'nin Ebû Bekre'den rivayet ettiği bir hadise göre, Peygamber Efendimiz, bir müslümanın müslü­man kardeşine silâhını işaret etme­si halinde her ikisinin cehennem uçurumu üzerinde bulunacakları, neticede öldürme ve ölme gibi bir sonuç doğarsa, her ikisinin birlik­te cehenneme yuvarlanacakları tehdidinde bulunmuştur (Bk. Nesâî, Tahrîm 29).

Hadisten Öğrendiklerimiz

1. İslâm, insanları her türlü korku ve endişeden, tehdit ve tecavüz­den korumayı hedefler.

2.   Gerek ciddî gerek şaka ile ol­sun, bir müslümanın din kardeşi­ne silâh çevirmesi yasaklanmıştır.

3.   Toplum içinde gelişigüzel silâh taşımak doğru değildir.

4.   Peygamber Efendimiz'in sün­netindeki tavsiyelere uymak, bizi huzurlu kılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halis Özdemir Arşivi
SON YAZILAR