Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Turizmciler alınmasın ama…

Turizmciler alınmasın ama…

1 Temmuz Cuma akşamı başlayan bayram tatili, 11 Temmuz Pazartesi sabahı itibariyle sona erdi. Tüm ülke olarak doya doya bir tatil yaptık. İşin “dini bayram” kısmı ayrı bir konu ona hiç girmeyeceğim bugün. 
Tatil yönünden zaten zengin olan ülkemizde, 9 günlük tatil çok nadir olan bir şey değil. Dolayısıyla bilhassa turist yönünden sıkıntıya düşen ülkemizde, “bu sıkıntıyı aşmada bizim de çorbada tuzumuz olsun” diyen vatandaşlarımızın da girişimiyle tüm tatil beldeleri tıklım tıklımdı. Bana göre bu durum gerçekten Türk Milletinin duyarlı tavrından kaynaklanmıştı.
Ancak Marmaris’ten başlayarak, Fethiye, Kaş, Kemer ve Antalya üzerinden Konya’da son bulan tatilimde gördüğüm en önemli şey; yerli turistin, bizim turizmcilerimiz tarafından çok önemli görülmediğidir.
Yani aslında “turizm sektörü” deyince ne anlamamız gerektiği de ayrı bir konudur. Tatil beldelerine baktığımda gördüğüm şey turizmle ilgili hiçbir eğitimi olmayan insanların yerli ve yabancı turistlerle direk temasları -ya da temas kuramamaları demek sanırım daha doğrudur- yani sözde vitrin olmaları ne kadar kötü bir durumdur.
Tabii ki asıl bahsetmek istediğim konu bununla ilgili olarak; turizmcilerin, en ufak pansiyonundan, en büyük oteline kadar sanki turizm konusunda hiçbir sıkıntı yokmuş gibi, Konyalı tabiriyle “gubuz” tavırları olacak.
Hani bir tabirimiz vardır ya “ağzına kaşık sığmaz” diye, tam da öyle bir durum vardı tatil yörelerinde. Bu tip turizmciler yerli turistleri kaile bile almadılar. Sanırım yerli turiste gerek duymuyorlar olsa gerek.
Ancak buradan Hükümet’e de bir şeyler söylemek gerekiyor sanırım. En ufak bir sıkıntıda turizme teşvik istemeyi bilen turizmciler, iş kendi ülkesinin insanına hizmete gelince yan çiziyorlar ya, o zaman hangi ülkenin vatandaşına hizmet etmek istiyorlarsa teşviki de o ülkenin hükümetinden isteyiversinler bir zahmet…
Ben bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Hükümetimin olur olmaz yerlere teşvik vermesini, kredi vermesini, Hak ve hukuka uygun bulmam. Yabancı turiste hizmetkar, yerli turiste efendi olmaya çalışan turizm sektörüne de güvenmem.
Turizm, bir ülkenin bacasız sanayisidir ama bu sanayiyi sonradan görme, turizmle alakası olmayan insanlar yaparsa değil, turizmden gerçekten anlayan, yerli veya yabancı ayrımı yapmadan tüm misafirlerine hizmet etmeyi düstur edinen kurum ve kuruluşlar yaparsa bacasız sanayidir.
Sözün özü her konuda olduğu gibi turizm konusunu da rayından çıkarmış ve amacını değiştirmiş durumdayız. Bu sektöre bu durumuyla teşvik falan verilmez. Benden söylemesi…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR