Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Gazetecilik kutsaldır

Gazetecilik kutsaldır

Dün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü idi. Sağ olsun tüm dostlarımız bu özel günümüzü kutladılar. Bizleri bu günümüzde unutmadıklarını belirttiler. Sosyal medyadan, sms yoluyla, whatsapp yoluyla ve arayarak yüzlerce dostumuz kutladı.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’dan, Milletvekillerimiz Abdullah Ağralı, Halil Etyemez’den başlayarak, siyasi parti il başkanlarımız, belediye başkanlarımız, daire müdürlerimiz, sendika, oda ve dernek başkanlarımız, iş insanlarımız, eşimiz, dostumuz, akrabalarımız sağ olsunlar hiç biri unutmadılar.

Konya Gazeteciler Cemiyet Başkanımız Sefa Özdemir, Basın Konseyi Başkanı Yusuf Gürbüz, Basın İlan Kurumu Konya İl Müdürü Ümit Mert ve İletişim Başkanlığı Konya İl Müdürü Abdurrahman Cüneyt Fidancı bu günümüzde de birliğimizi ve beraberliğimizi bizlere bir kez daha yaşattılar.

Kon TV Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Toy’un Cuma akşamı tüm gazete ve televizyonlardan temsilci alarak yaptığı açık oturumda da gazetecilerin sorunlarını, çözüm önerilerini ve de geleceğini tartışma imkanı bulduk.

Bu arada güzel çiğ köfteleriyle Konya Basınının ağzını tatlandıran Oses Çiğ Köfte sahibi Mustafa Uysal’a da teşekkür etmeden geçmemek lazımdır. Sağ olsun her durumda Konya Basınının yanında yer alan Mustafa Bey, her sene basını bir araya getirip o şekilde bir çiğ köfte günü düzenlerdi. Bu sefer Pandemiden ötürü bizleri toplayamayınca, çiğ köfteleri bizlere getirmiş.

Her zaman söylüyorum; Konya Basını Türkiye’de çok önemli bir yer işgal eder. Gazeteci arkadaşlarımız da bunu bilmelidirler. Belki de yerle basın içinde İstanbul, Ankara yerel basınından bile daha dinamik bir yapısı vardır. Etki alanı geniştir. Dolayısıyla bunun kıymetini bilmemiz gerekir.

Son dönemlerde “yazılı basın bitecek” dedikodularına kimsenin kulak asmaması gerekir. Teknoloji konusunda, ekonomi konusunda izden çok çok ilerde olan Avrupa’da, ABD’de, Japonya’da bitmeyen yazılı basın Türkiye’de biter mi? Buna inanmak safdillik olur.

Türkiye’deki sorun sosyolojik manada yaşanmaktadır. Maalesef bilhassa son zamanlarda ülkede cahilleşme eğilimi ivme kazanmıştır. İnsanlarımız hiçbir şey okumamaktadır. Kitap okumayan toplumlarda gazete de okunmaz. Hatta bizim toplumumuzda biraz uzun olursa sosyal medyadaki paylaşım bile okunmaz. Dolayısıyla okumayan bir toplumda gazete okuma oranının düşmesi bir ölçü değildir.

İşte dinamik yapı dediğim de tam burada devreye girer. Konya basını dinamik bir yapıya sahiptir. Bu dinamizmi içerisinde gazeteler de daha yeni yapılanma ve haber sunum şekilleriyle, aynı zamanda dijital koluyla, aynı zamanda görüntülü haberciliğiyle bütünleşerek Konyalının yine gazetelere ilgisini arttıracaktır.

Ayrıca eski gazetecilik, yeni gazetecilik diye bir kavram yoktur. Zaman zaman “eskiden gazetecilik şöyleydi, şimdi böyle” falan gibi masallar duyarsınız ya; bunlara kulak asmayın. Bu laflar sadece zamana ayak uyduramayan, zamanın ve gelişimin gerisinde kalmış kişilerden duyulacak laflardır. Gazetecilik bundan 30 sene önce de aynıydı, şimdi de aynı. Aradaki fark sadece modernleşme ve teknolojinin hızla ilerlemesinden kaynaklanmaktadır. Ama gazeteci aynı gazetecidir. En azından öyle olmalıdır.

Gazetecilik bir meslektir. Her meslekte olduğu gibi insanın evine ekmek götürmesinin aracıdır. Diğer mesleklerden farkı, bu meslek sadece ve sadece sevilerek yapılabilir. Mesleğin nankör bir tarafı vardır. Kimseye yaptığın haberi sevdiremezsin. Çünkü herkes, haber kendi istediği gibi çıksın ister. Ama sen bunu gazetecilik çerçevesinde yaptığında kimse bundan mutlu olmaz. Her taraf, seni karşı tarafın adamı olarak nitelendirir. Hep bir yandaşlık lafıdır dolaşır. Bazen onun yandaşı olursun bazen bunun. Ama aslında sen aynı habercilik sisteminde haberini hazırlıyorsundur. Aslında sen değişmezsin ama karşı tarafın çıkarları doğrultusunda karşı tarafın menfaatleri değişir. Aslında olay budur.

Gazetecilik çerçevesinde, gazetecilik kuralları içerisinde habercilik yapan gazeteci arkadaşlar değişime ve gelişime ayak uydurmada zorluk yaşamazlar. Bu yönüyle gazetecilik ilelebet sürecek mesleklerden birisidir.

Bu vesileyle, bu zor günlerde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde bizleri unutmayan dostlarımızın hepsine teşekkür ederim.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR