Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

CHP bundan sonra ne yapacak

CHP bundan sonra ne yapacak

Dün Ak Parti’den bahsetmiştim. Bugün de CHP konusunu paylaşmak istiyorum. Öncelikle CHP 2024 yerel seçiminin galibidir. Bu nettir. Ancak burada şunu görmek gerekir: CHP’nin kazanmasının sebebi, Ak Parti’nin aksine iyi aday belirlemesidir. Yani “CHP halka çözüm politikaları üretmiş de buna karşılık Ak Parti’nin oyu düşmüş, CHP birinci parti olmuştur” diyemeyiz.

Bunu şöyle açıklayabiliriz. Konya’da merkezdeki ilçelerin dışında en büyük 4 ilçeyi CHP’li belediye başkanları kazanmıştır. Akşehir’de Nuri Köksal daha önce DSP’den belediye başkanlığını kazanmış ve bir dönem belediye başkanlığı yapmıştı. Ancak belediye başkanlığını kaybettiği dönemden başlamak üzere hiç ara vermeden Akşehirlilerle iletişimini kesmemiş ve yeniden belediye başkanlığına hazırlanmıştır. Doktor olmasının getirdiği avantajla da Akşehirli hemşerilerinin sağlık sorunlarını takip edebilmiş, herkese ulaşmaya çalışmıştır. Dolayısıyla da seçimi kazanmak için her türlü şartı sağlamıştır. Ak Parti’nin adayının güçlü olmaması nedeniyle de seçimi rahat almıştır.

Cihanbeyli’de Ak Parti tabanının istemediği adayın tekrar gösterilmesi sebebiyle Ak Parti tabanı, Ak Parti’yi desteklememiştir. Bunun yerine daha önce Yeniceoba’da başarılı bir belediye başkanlığı geçmişi olan Fırat Kızılkaya’yı desteklemiştir. Böylelikle oyunu alamayan Ak Parti seçimi, sevilen bir adayla seçime giren CHP’ye kaptırmıştır.

Ereğli’de genel merkezlerde çok fazla tartışılan Cumhur İttifakı’nın MHP’li başkanı Oprukçu aday gösterilmiş ve son ana kadar çok iyi bir seçim yürütmüştür. Ancak seçimlerden birkaç gün önce yazılı bir bildiri yayınlayan Süleymancı cemaati, CHP’yi destekleyeceğini açıklamıştır. Ereğli’de tahminen 5 bin civarında oyu olduğu gözüken bu cemaatin Oprukçu’dan desteğini çekip CHP’ye yönelmesiyle CHP’nin adayı Umut Akpınar seçimi kazanmıştır.

Seydişehir’de, yine Ak Parti’nin de hatasıyla Ak Parti oyunu kaybetmiş, Seydişehir’de herkes tarafından çok sevilen bir adayı gösteren CHP seçimi almıştır. Seydişehir’de aday gösterilen Hasan Ustaoğlu gerçekten herkesin teveccühünü kazanan bir kişi olarak CHP’ye büyük bir güç vermiştir.

Tuzlukçu Belediye Başkanı, ilçesinde sevilen mevcut başkan ve aday olarak sanırım aday olduğu müddetçe seçimi kazanabilecek güce sahip bir belediye başkanıdır. Hatta bu dönemde Ak Parti Tuzlukçu’da seçimi alacağı konusunda çok çalışmalar yapmış olsa da CHP’li başkan seçimi kazanacağından hiç şüphe bile duymamıştır.

Tabii ki seçimi alırken burada yazdığım konular salt bu minvaldeki kazanma sebepleri değildir. Fakat kabataslak bir anlatımla sanırım böyle anlatılabilir.

Şimdi CHP için asıl sınav başlamıştır. Birincisi bu belediye başkanlarının örgüte bağlılığı sınavıdır. Yani bu belediye başkanları “biz kendimiz seçildik” diyerek gerek il yönetimiyle gerekse CHP’nin Konya’daki tek milletvekiliyle uyum sağlayamazlarsa sonuç iç açıcı olmayacaktır. İkincisi de 1992’de kurulduğundan bu yana böyle bir yerel iktidar gücü bulamayan CHP’de, taban bu belediyelerde iş bulma umuduyla talepkar olacaktır. Bu durum da belediyelerin önünde bir handikap olarak duracaktır. Başkanlar bu durumu çok iyi idare edebilmek zorundadırlar.

Bu durumlar başarılmazsa, CHP için iç açıcı bir seçim sonucunun, içler acısı bir hale dönüşmesi de çok zor olmaz.

Bu arada Büyükşehir Belediye Başkanının Ak Partili olduğunu düşünürsek CHP’li belediye başkanlarının yeni ve gelir getirici projelere ihtiyacı olduğunu söylemeye sanırım gerek yoktur. CHP’li belediyelerin bu süreçte yapacakları çalışmalar ve bunu Konya merkezde de duyurabilmeleri halinde 2028 genel seçim sonuçlarına katkı yapabilecektir.

Genel Merkez konusuna gelirsek tabii ki seçim sonuçlarında kendini oldukça başarılı gören bir genel başkan olan Özgür Özel’le İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun çekişmesi görmezden gelinecek bir durum değildir.

2028 cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak Özgür Özel, her ne kadar İmamoğlu’nun hatta Mansur Yavaş’ın aday olabileceği fikrini ortaya atmış olsa da bu sözün gerçekçiliğini zaman gösterecek. Bir tarafta parti içerisinde kendi gücünü göstermeye çalışan bir Özgür Özel diğer tarafta birkaç yıl içerisinde genel başkanlığı alıp 2028 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olmak isteyen bir İmamoğlu arasında bir çekişme yaşanıp yaşanmayacağını da zaman bize gösterecek. CHP’lilerin burada böyle bir hizipten uzak durup, sağduyuyla yaklaşıp, 2024 yerel seçimlerinin kazanımlarına sahip çıkabilmesi belirleyici olacaktır.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR