Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

AK Parti-MHP cephesi

AK Parti-MHP cephesi

Yeni yılda 6 günü geride bıraktık. Yerel seçimlere sadece 83 gün kaldı. Ve daha, net olarak adaylar bile belli değil. AK Parti-MHP birlikteliği İstanbul, Ankara ve en son olarak da İzmir adaylarını açıkladı. Dün de Denizli adaylarını açıklayan AK Parti’de Salı gününden sonra artık diğer iller de teker teker belirlenmeye başlayacak.

Konya’da da AK Parti adayları bu hafta sonuna kadar açıklanacak düşüncesindeyim. İlçelerde anlaşılan oldukça sıkıntılı durumlar ortaya çıkmış olmalı ki aday belirleme konusunda genel merkezler de sıkıntı yaşamaktalar.

MHP’nin Konya’da bazı ilçe belediye başkanlıklarını istediği dedikoduları ortada dolaşmakta. Yani MHP Konya’nın bazı ilçelerinde, AK Parti aday çıkarmasın, MHP’yi desteklesin düşüncesinde. Tabii ki böyle bir durum olsa bile, bu ilçelerin Ereğli, Seydişehir, Beyşehir, Akşehir gibi büyük ilçeler olması sanırım düşünülemez. Aslında büyük ilçeler olmaz diyorum ama 32 belediyeden sadece 1 belediye başkanı olan MHP’ye destek olmak adına 3-4 yerde AK Parti’nin aday göstermemesi çok da politik bir tavır olmasa gerek.

Malum bilindiği üzere Konya’da 32 belediye başkanlığı var. Bunlardan 1 tanesi CHP, 1 tanesi İyi Parti ve 1 tanesi de MHP; geriye kalan 29 belediye başkanlığı AK Parti’de. Yani AK Parti, 32’de 32’yi alabilecek durumdayken, birkaçını MHP ile paylaşmaya sanırım hem genel merkez olarak hem de taban olarak sıcak bakmayacaktır.

AK Parti’deki en büyük kargaşa Meram Belediyesi’nde yaşanmaktadır. Mevcut Başkan Fatma Toru’nun aday olmayacağı dedikoduları, öncelikle AK Partililer tarafından ayyuka çıkmıştır. Bu da bir siyasi yanlıştır.

Meram, demografik ve sosyolojik anlamda Konya’daki en “memnuniyetsizlerin” ikamet ettiği yerdir. Buraya hangi partiden belediye başkanı olursa olsun, hatta kim gelirse gelsin zaten birinci dönemin sonunda Meram halkı ondan memnun kalmayacaktır. Hatta daha ilerisini söyleyeyim; şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Meram Belediye Başkanı olsa, 2024 Yerel Seçimlerinde “bu başkan tekrar aday olmasın” yaygaraları başlar. Yani bu durumun Meram Belediye Başkanının iyi çalışıp çalışmamasıyla alakası yoktur. Bu durum 1989’dan bu yana gelen muhafazakar seçmeninin sosyolojik bir tavrıdır.

Meram halkı Veysel Candan’dan memnun kalmamıştır. Mustafa Özkan’dan memnun kalmamıştır. Refik Tuzcuoğlu’ndan memnun kalmamıştır. Serdar Kalaycı’dan memnun kalmamıştır. Şimdi de Fatma Toru’dan memnun değildir. Bu değerlendirme hepimiz biliyoruz ki Meramlı’ya ait. Ama böyle bir değerlendirmenin doğru olduğunu savunabilmenin imkanı var mı?

Beğenmedikleri Veysel Candan, siyasette bir duayen haline gelmiştir. Beğenmedikleri Refik Tuzcuoğlu’nun siyasetteki başarılarını hepimiz takip ettik. Beğenmedikleri Serdar Kalaycı siyasette aranan ve beklenilen insandır. Demek ki Meramlı belediye başkanı tercihini doğru yapamamaktadır. Şimdi yine aynı durum içerisindedirler. Meram için büyük yatırımlar yapan Fatma Toru istenmemektedir. Meram’da Fatma Toru’nun yerine düşünülen isim de “hastalıklarını” belirterek aday olmamıştır. Meram bir kaos olarak AK Parti Genel Merkezi’nin elindedir.

Çözüm basittir. Bu kadar büyük ve önemli yatırımlara imza atmış olan Fatma Toru yerinde kalacaktır ve bu projelerini ve yatırımlarını bitirecektir. Eğer bitiremez eline yüzüne bulaştırırsa zaten mecburen siyaseti de bitecektir. Yok, eğer bu girişimleri sonuca ulaştırırsa o zaman Meram gerçekten -Meramlı’ya rağmen- çok büyük projelere sahip olacaktır. Fatma Toru da “Meram’da anıtı dikilecek başkan” olarak kalacaktır.

Henüz daha geç değildir. Meram’ın geleceğiyle oynamamak lazımdır. AK Parti Genel Merkezi eğer yazılan mektupları, dilekçeleri, dedikoduları ciddiye almaya kalkarsa, AK Parti’de yaşanan “birbirinin kuyusunu kazma”  geleneğinin(!) de devamına yol verecektir.

AK Parti-MHP cephesinden durum böyle. Muhalefet cephesinden duruma da artık yarın bakalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR