Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

9 günlük kurban turizmi

9 günlük kurban turizmi

DİNİ BAYRAMLAR TURİZME YARIYOR

Uzun süredir ülkemizde dini bayramların nasıl kutlandığından daha çok kaç gün tatil olacağı konusu vatandaşın gündemini oluşturuyor. Aylar öncesinden bayramın ne zaman başlayacağı ve kaç gün izin olabileceği hesapları yapılıp, tatil planları buna göre yapılıyor. Hatta inanıyorum ki önümüzdeki Ramazan ve Kurban bayramlarının hesapları bile şimdiden yapılmaya başlanılmıştır bile…

Hatta ben bir kolaylık yapayım ve 2024 yılı için hesapları kolaylaştırayım. 10 nisan çarşamba günü Ramazan Bayramı başlayacak. Büyük ihtimalle pazartesi ve salı günleri de idari izin uygulanacaktır ve de böylelikle 6 Nisan 2024 cumartesi günü tatil başlayıp, 14 Nisan 2024 pazar günü de sona erecektir. Kurban Bayramı da 16 Haziran 2024’te pazar günü başlayacak, Perşembe ve Cuma günleri idari izin ilan edilirse yine hafta sonuna kadar 15-23 Haziran 2024 tarihleri arasında dokuzar gün tatil olacaktır. Artık birbirimizin bayramlarını da sosyal medyadan mesajlaşarak kutlarız.

KURBAN KESİMİ İYİCE ZORLAŞTI

Tabii ki bayramların turizme dönüştüğünü söylerken aynı zamanda kurban bayramı kutlamanın da çok zorlaştığını ifade etmek gerekir.

Çok geriye gitmeye gerek yok yaşı 30’un üzerindekiler hatırlayacaklardır. Kurbanlık almak hiç zor değildi. Neredeyse her mahallede birkaç tane kurbanlık satıcısı olurdu. Her ilçeye bir tane hem de kilometrelerce uzakta hayvan satış yerleri yoktu. Kurbanlıklar apartmanların avlularında bir iki gün bakılır; çoluk çocuk kurbanla ilgilenirdi. Ardından bayram günü neredeyse her apartmanda kesim işlerinden anlayan bir komşu kesim işini yapardı. Yine komşular hep bir arada kurban etinin parçalanması ile ilgili bir imece oluştururlardı.

Şimdi ise kurban işi tamamen profesyonelleşti. Ya Selçuklu, Meram ve Karatay’da kurulan hayvan satış yerlerinden birinden kurbanlık seçilecek ya da tanıdık-bildik, yakın köylerden bir yetiştiriciden kurbanlık alınacak. Bu arada Selçuklu’da hayvan satış yeri Büyükkayacık mahallesi, Meram’da Çomaklı mahallesi ve de Karatay’da Tatlıcak mahallesi olarak belirlendi.

Tabii ki iş, kurbanı almakla bitmiyor. Kurban kesim yerlerinden birinde kurbanı kestireceksiniz. Oralardaki sıraları da sanırım tahmin edebiliyorsunuzdur. Eğer ilk gün akşama kadar kurbanlık etinizi alabilirseniz çok şanslısınız demektir. Bu arada aldığınız kurban eti de tekrar işlemden geçip, kemikleri ayrılması, kıyma veya kuşbaşı ete dönüştürülmesi için bir de kasaba gitmesi gerekiyor. Kurban kesilip aldıktan sonraki aşama da kasap aşaması. Ama kasaplarımız da artık çok profesyonel. Öyle kasap ayarlamak da çok kolay bir iş değil. Zaten “paraya ihtiyacı olmayan” kasaplarımız dükkan açmaya tenezzül bile etmemişler. Dükkanlarını açanlar da çok nazlı; “çok doluyuz alamayız” deyip kestirip atıyor. Zaten kurban bayramından sonra 1-2 ay yatacak olan kasaplarımızın, koyun başına sadece işlemek için 1000TL aldığını düşünürsek, 2-3 gün fazla çalışıp para kazanmak yerine, iş almamalarına da anlam vermek çok güç.

İşte en kısa anlatımıyla kurban bayramı böyle bir durumu da beraberinde getiriyor. Haliyle kurban ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaş bunlarla uğraşmaktansa yurt dışına bir hayvan bağışı yapıyor–ki buradaki fiyatın yarısından azardından da atlıyor tatiline gidiyor. “Bayram Turizm” sanırım böyle oluşuyor.

BAYRAMDA KAVGALAR DA EKSİK DEĞİLDİ

İşte bayramın özünden, kültüründen uzaklaştıkça, komşuların beraberce bayram kutlamasından uzaklaştıkça sadece ritüel olarak kutluyoruz. Yani bayram mesajlarında herkes birbirine “birlik, beraberlik içerisinde kardeşçe” diyerek kutlama yapıyor ama bayram boyunca sanırım en fazla asayiş olaylarını da kavgalar oluşturdu.

Bu arada bayramda çalışan tüm kamu görevlilerine minnettarız. Ama tabii ki emniyet güçlerimize ayrı bir teşekkür etmemiz gerekiyor. Bayram seyran bilmeyen, birlik-beraberlikten uzak, bayramların “kardeşlik” ruhundan bihaber vatandaşların kavgalarını yine emniyet güçlerimiz ayırmak zorunda kaldı.

Bayram süresince her polis telsizi dinlediğimde kafamdan geçenler bunlardı ve bunları da paylaşarak yazımı sonlandırayım istedim.

Tekrar tüm okurlarımızın 9 günlük bayram tatillerini kutlarım.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR