Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Suyu israf etmeyelim

Suyu israf etmeyelim

Kurak geçen kış aylarından sonra “su” artık büyük önem taşımaktadır. Yaşam kaynağımız olan suyu israf etmeden kullanmayı öğrenmeliyiz. En önemli doğal kaynaklarımızdan biri olan suyu çok dikkatli ve azami tasarruf çerçevesinde kullanmasını öğrenmeliyiz.

Suyu dikkatli kullanarak hem gündelik yaşantımızdan suyu eksik etmemiş hem de tasarruf etmiş oluruz. Suyu tasarruflu kullanma konusunda çocuklarımıza da örnek olmalıyız. Adeta bitmeyecek gibi gördüğümüz su, belli bir zaman sonra bitebilir.

Geçtiğimiz kış aylarında olduğu gibi yağışların az olması, doğal su kaynaklarımızın insan eli tarafından kirlenmesi, sanayileşmenin artması sonucu su kaynaklarının azalması ve hızlı nüfus artışı suyu tasarruflu kullanmaya yöneltmektedir.

Evde veya işyerlerimizde uygulayacağımız bazı tedbirler ile suyu tasarruf edebiliriz. Suyu tasarruflu kullanmak için yapabileceklerimiz şunlardır. Evde musluk su sızdırmaya başladığında hemen tamir etmeli yada yenisi ile değiştirmeliyiz.

Tıraş olma, diş fırçalama gibi, aralıklarla su ihtiyacının olduğu durumlarda mutlaka musluğu kapamalıyız.Banyoda geçirdiğimiz süreyi verimli kullanmalı, gereksiz uzun süreli banyo yaparken her dakika da akan su, su varlığımızı yok etmektedir. Bulaşıkları elde değilde, bulaşık makinesinde yıkamalıyız.

Sebze ve meyveleri musluk açık olarak elde yıkamak yerine, su dolu bir kap içinde yıkayalım.

İçme suyu dışındaki suları bir kaç kez biriktirip tekrar kullanmak mümkündür. Sıcak suyu beklerken akan suyu birikterebilir. Sebze ve meyveleri yıkadığımız kaptaki suyla balkon yıkayabiliriz.

Tuvalet sifonu bir çekimde çok fazla su akıttığı için gereksiz yere sifonu kullanmamalıyız.

Mutfakta, banyoda, lavabolarda, su basıncını attıran ama su akışını azaltan sistemler kullanmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR