Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Konya’yı yeterince tanıyor muyuz?

Konya’yı yeterince tanıyor muyuz?

Konya kadim bir medeniyete sahip. Selçuklu’ya başkentlik yapmış bir şehir olan Konya, Anadolu’nun göbeğinde yer alarak birçok kültürün geçiş noktasında yer almıştır. Selçuklu payitahtı olan şehirde Osmanlı ve Selçuklu döneminden pek çok eseri görebilirsiniz. Şehirde yürüdüğünüz zaman hemen her an bir tarihi yapı ile karşılaşmanız mümkün.

İplikçi Cami, Sultan Selim Cami, Kapu Cami, Karatay Müzesi, İnce Minare Müzesi bu saydığım eserlerden sadece birkaçını oluşturuyor. Ancak şu noktada eleştiri yapmak istiyorum. Binlerce turist her yıl Konya’daki bu eserleri görmeye gelirken Konyalı vatandaşlar bu eserleri yeterince tanıyor mu? Bana kalırsa tanımıyor. Sadece yanından geçip gidiyor.

Böylesine köklü bir geçmişe sahip medeniyetin evlatları olarak bize bırakılan bu eserleri tanımalı ve gereken önemi göstermeliyiz. Mevlana Müzesi her yıl ziyaretçi rekorları kırıyor. Bu meseleye iki noktadan yaklaşmak lazım diye düşünüyorum. Elbette bu kadar çok ziyaretçi ağırlaması memnuniyet verici ancak Mevlana Müzesi’nin ücretli olması kanaatine sahibim.

İstanbul’daki bütün müzeler özellikle Topkapı Sarayı Müzesi nasıl ücretliyse Mevlana Müzesi’ni ziyaret etmek isteyen kişiler ücretlerini ödemeli. Yerli turiste indirim yapılabilir ama yabancı turist bu ülkenin önemli girdi kaynaklarından birini oluşturuyor. Bana kalırsa bu konunun yeniden yetkililer tarafından ele alınması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR