Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

İnternet ve aile

İnternet ve aile

İnternet ve aile

İnternet içinde yaşadığımız bilişim çağının vazgeçilmezlerinden biridir. Ancak  her şey de olduğu gibi internetten ve sosyal medyadan da bize lazım olduğu kadarını almak gerekmektedir.

Malum internet bir deryadır. Düşünebileceğiniz her şeyi bulmak mümkündür. Ama bunun bize  ne kadarı gereklidir ne kadarı değildir. Buna  göre değerlendirme yapmak icap eder. Bu konuda özellikle çocuklarımıza örnek olmalıyız.

Mutlaka aile güvenli interneti kullanmak gerekmektedir. Çocuklarımıza ders için araştırma için interneti sınırsız kullanabileceklerinin güvencesini vermeliyiz ki çocuklarımız ikileme girmesinler.   Muhabbet ortamı olan bir ortamda ki özellikle evde internet gerektiren acil bir durum yoksa olabildiğince interneti kapatmak gerekmektedir.

Ailemizle otururken bir taraftan çayımızı yudumlayıp bir taraftan telefonumuzun ekranını kaydırmamalıyız. Telefonda başkaları ile yapacağımız muhabbeti evde çocuğumuzla eşimizle yapmalıyız. Telefonda başka birinin yaptığı yorumu beğeneceğimize eşimizin o günkü kıyafetini, yaptığı yemeği vb veya çocuğumuzun yazılıdan aldığı yüksek notu beğendiğimizi dile getirmeliyiz.

Birine internetten yapacağımız yorum yerine eşimize çocuğumuza onları sevdiğimizi dile getirmeli ve hissettirmeliyiz.  İnternetten yaptığımız beğenme yavan, tatsız, tuzsuz olurken gerçek hayatta yaptığımız beğenmelerde duygunun bizzat kendisi her türlü şekliyle işin içinde olacağı için daha değerlidir.

 Günümüzde çoluk çocuk herkesin elinde akıllı telefon vardır. Artık bir ihtiyaç şeklinde hissedilmektedir. Mesela sen kendi çocuğunda  engellesen  aynı sınıftaki diğer çocuklarda olduğundan  ve öğretmen kızmadığından normal bir şeymiş gibi görünmeye başlıyor. Bu sefer sen gaddar, kısıtlayan, anlamayan ebeveyn oluyorsun. Özellikle evin reisi evde internette gezinirse, evin diğer üyeleri de sohbet ortamı olmayacağı için akıllı telefon oynama ihtiyacı hissederler.

Biz facebookta birşeyleri beğenip birilerini arkadaş olarak ekliyorsak ailenin diğer fertleri de aynı eylemi yaparlar. Bu da tüm aile düşünüldüğünde yanlış kişilerle arkadaş olma veya yanlış yorumlar yapma ihtimalini arttırır. Dolayısıyla ilerde ailevi sıkıntılara davetiye çıkarabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR