Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Hayat Okulunda Sınıfta Kalma

Hayat Okulunda Sınıfta Kalma

Üç günlük dünyada kendisi olmayı becerebilmeli insan. Özgün, orijinal olmak ya da olmamak. Günümüzdeki bütün mesele bu…

İnsan evvela kendinden başlamalı. Kendisine sormalı hayat denilen okulda sınıfta kalmamak için; Ben kimim, neyim diye. Sonra; Hayat nedir,  ne için varım, değerlerim neler gibi alt başlıklar gelir. Bu soruların cevaplarını bulamamışsanız, bulamamışsak yandı gülüm keten helva. Sınıfta kalmışızdır. Hem de yaşadığımız süre boyunca. Bu hayat okulunda, ‘hayat üniversitesinde’ en büyük başarı kendimiz olabilmektir. Ona göre yaşamaktır. Zengin ya da fakir olabilirsiniz, yüksek mevkilere gelebilirsiniz ya da gelemezsiniz. Asıl önemli olan kendimiz olabilmek. Ne olursanız olun.

Kendi olabilen şahsiyet en zor süreçte, başına ne gelirse gelsin kendi ayakları üzerinde durabilendir. Yükü omuzlayan, cesur olabilendir. Makam, mevki, para, sıfat, koltuk uğruna kişiliğini değiştirmeyendir, bunların kişiliğini belirlemesine müsaade etmeyendir. Saydıklarımın hepsi gelip, geçici şeyler.  Kendini kaptırırsan, kendin olmaktan çıkarsın, kendini yitirirsin. Neticesinde başarılı olamazsın, kişilikten kişiliğe girersin. Mutlu da olamazsın. Hayatının geri kalanında kendini arar durursun. Nihayetinde ömrün tükenir.

Bazı insanlar vardır; Maddiyat, lüks hayat, hırs sebebiyle kendi olmaktan çıkarlar. Kendinden başka bir şahsiyet çıkarma çabası içerisine girip, hüsrana uğrarlar. Ekseni kayar insanın. Maneviyatsızlaşıverir kendini yitiren. Ayrıca hak ve özgürlük başkası gibi olanın değil, kendi olanındır. Yani şu veya bu baskıya boyun eğip, rol yapmayın. Uzun lafın kısası yaşam hakkı ne kadar önemliyse, insanın kişiliği, kimliği de o kadar önemlidir.

Toplumsal baskılar sizi kendiniz olmaktan çıkarıp, başkası olmaya zorlayabilir. Çok değiştiğinizi zannedebilirsiniz ama ne kadar uğraşırsanız uğraşın olmaya çalıştığınız, gayret sarf ettiğiniz kişi olamazsınız. En fazla ona benzersiniz.

Mutluluğun ve başarının formülünü mü arıyorsunuz? Bunun bir sürü adımı var ama bu adımlardan birisi kendin olmak. Kendin olmazsan ne mutlu olursun, ne başarılı. Hem ne demiş ünlü bir Türk düşünürümüz; “Başkası olma, kendin ol. Böyle çok daha güzelsin.”

Herkese keyifli bir hafta sonu diliyorum. Sağlıklı kalın, sağlıcakla kalın. Haftaya görüşürüz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR