Çocukla sağlıklı iletişim kurmak
Herkese selamlar. Hemen sorayım; sağlıklı ve güçlü iletişim kuran insanlardan mısınız? Evladınızı da ona göre mi yetiştiriyorsunuz? Şimdi iletişim konusunda biraz ahkam keseyim. Siz de vaktiniz nispetince okuyun ve yukarıda sorduğum sorulara cevap arayın…
İletişimin tanımını yaparak başlamak niyetinde değilim, rahat olun. Ta oradan başlamayacağım yani o kadarını biliyorsunuzdur. Malumunuz olduğu üzere; iletişim her yaşta önemli olan bir şey. Anne veya baba olduğunuzu düşünelim. Çocuklarla iletişim kurmak da önemli. Anlatmak istediğimiz bir durumu, karşılaşabileceği bir olayı ve sonuçlarını anlatacak diyaloglara ihtiyacımız var. Bu durumlarda net olduğunuz zaman çocuk kendisini güvende hissedecektir. Önceden de bilgilendirildiği için gelecekte daha cesur bir kişi olacaktır.
Yani çocuğun başına gelebilecek olayları, tecrübelerinizden hareketle bildiklerinizi önceden onunla paylaşırsanız bunun sonucu olumlu olur. Tabii bunu doğrudan anlatmak bir sonuç vermeyebilir. O zaman metafor kullanacaksınız. Nasıl olacak o iş? Şöyle; bir çocuğun en iyi öğrendiği zaman dilimi hangisi? Eğlendiği zaman. Çocuk eğlenirken öğrenir. Piyasada birçok çocuk kitabı var. Aldınız, birlikte okuyorsunuz. Ama yüksek sesle, dışınızdan. Neden? Çünkü çocuk o dünyaya girecek. Sonra çocuğun tepkilerine göre ona sorular soracaksınız. Ne gibi mesela; sen olsaydın şurada ne yapardın? gibi. Ya da “Bu hikaye sence nasıl ilerleyecek” diye sorduğunuzda, çocuğu aslında hikayede geçen hadiseye, duruma önceden hazırlamış oluyorsunuz.
Çocukluktan itibaren insanoğlu bir mevzuyu bildiğinde kendini güçlü hisseder. Dolayısıyla çocukluktan itibaren doğru iletişim çok önemli. Ebeveynlerin kendini bu konuda geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum.
Şimdilik bu kadar.
Esenlikler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.