Ali Sait Öğe

Ali Sait Öğe

Sosyal medya asosyalliğin tek sebebi

Sosyal medya asosyalliğin tek sebebi

Ne zamandır yazayım diyordum da diğer konulardan fırsat bulamıyordum.  Özellikle dini bayramlarda, mübarek gecelerde, perşembe akşamları ve cuma günlerinde cep teflonunda yaşanan mesajlaşma çılgınlığı artık zirveye ulaştı.

Köroğlu’nun, ‘Delik demir çıktı mertlik bozuldu’ ifadesi o tarihlerde nasıl tüfek için kullanıldıysa günümüzde ise ‘Sesli demir çıktı gelenekler bozuldu’ ifadesi cep telefonları ve mesajlaşma için kullanılıyor.

Artık bu mesaj çılgınlığı öyle akıl almaz boyutlara ulaştı ki anlatamam. Hadi iyi niyetle gönderilen ve gerekli olduğuna inandığınız mesajları hoş görelim ancak bunun haricinde birde öyle mesajlaşma furyası başladı ki bu ayrı bir sorun.

Şimdi gelen mesaja bir bakın, “Ya merhaba sana bir işim düştü. Bu mesajı listende ki en az 15 kişiye gönderirsen, şöyle olacak, böyle olacak, şu derdine çare bulacaksın, şu dileğin kabul olacak! Bu gün içerisinde göndermen lazım aksi halde sende sıkıntıya düşeceksin”  Yok ya!!!

Bu ne demek ya! Ya bana derdi veren Allah, Elhamdülillah imanımız var dermanını da verecek olan Allah. Şimdi ben bu senin safsata mesajını 15 kişiye göndermezsem, (Bak rakam kesin ha 14 kişi olsa yine olmaz) dualarım kabul olmayacak mı? Buna ne denir biliyor musunuz? Hadi oradan deyyus…

Kardeşim bir derdin var ise dermanını bu şekilde arama. Cumanın mesajı değil namazı farz. Bayramın mesajı değil ziyareti farz, mübarek günlerin mesajı değil Rabbimizin emrettiği gibi yaşanması farz.

Biz şimdi yukarda saydığımız gün ve gecelerde böyle mesaj çılgınlığı yaşıyoruz ya. Bu kimin işine yarıyor?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2017 verilerine göre, Türkiye’de 11 Milyon Sabit hat abonesinin yanı sıra diğer cep telefonu operatörlerinin de yaklaşık 76,6 Milyon kayıtlı abonesi var.

Düşünün bu yılı da dahil edersek ortalama 80 milyon cep telefonu! 80 milyon cep telefonu demek 80 milyon kişinin birbiri ile haberleşmesi mesajlaşması demek.

Sadece yukarda bahsettiğim 15 kişiye gönder mesajının sayısını hesap etmek mümkün değil. Ama nereden bakarsanız bakın bu rakam internet üzerinden gönderilen mesajlar ile birlikte abartı değil milyarlara ulaşıyor.

Peki, internet değil de SMS olarak gönderilen bir mesaj ücreti ne kadar? Operatörlerin kampanyalarına göre ortalama 30 ile 55 kuruş arası. Ortaya ne kadar bir rakam çıkıyor hesaplayabildiniz mi? Milyarca TL

Bu paralar kimin cebine gidiyor? Senin benim cebimizden çıktığı kesin de kimleri ne kadar zengin ediyor hiç düşündünüz mü?

İşin bir de şu boyutu var ki, bence bu çok daha acı bir tablo; bu mesajlar atılınca görev tamam sayılıyor. Cuma mesajı, bayram, kandil mesajı atınca kendimizi avutuyoruz her işi halletmiş oluyoruz.

Kapısını açmadığımız, evinin yolunu bilmediğimiz eş dost akrabayı mesaj atınca yok saymamış oluyoruz.

 İşin garip yanı bunu o kadar kanıksadık ki, garibimize gitmiyor, olayın vahametinin farkında değiliz ama kültürümüz yozlaşıyor. Belki bir düğünde ya da cenazede yüzünü gördüğümüz akrabamızın, arkadaşımızın, sosyal medya, whatshap durumları vs sayesinde (çok şükür) her nanesinden haberdarız.

Hele bir de şu furya başladı ki, ahlak edep hak getire… Hasta ziyaretine gider bu mübarekler, paylaşırlar, ya hu hatta bırak hasta ziyaretini hadi belki teşvik amaçlıdır, iyi niyetlidir diyelim de, adam kolundaki serumu paylaşıyor… Amacın ne arkadaşım…

 

Acil servis doktorları arasında espri konusudur, bilen bilir; üzülmeyin annesi babası, çocuğunuza bir serum takacağız, sonra o fotoğrafını çekip ınstagrama atacak sonra hoppa iyileşecek…

Ha birde yedikleri her naneyi paylaşan bir kesim var. Oturdukları sofranın her karesini paylaşırlar. Paylaşmak internette olmaz kardeşim sofrada olur…

Hal hatır sormak sanal değil ziyaret ederek olur, mübarek gün ve gecelerin fazileti süslü kelimeler paylaşarak değil, yüz yüze gelerek ellerini öperek hayır dualarını alarak olur.

Komik ama korkunç bir durum, yozlaşıyoruz, medenilik mi modernlik mi ne haltsa artık aslımızdan uzaklaşıyoruz, uzaklaştırılıyoruz…

MODERN ZAMANIN SİLAHI SOSYAL MEDYA YÜZÜNDEN ASOSYALLEŞİYORUZ…  BUNUN FARKINDA DEĞİLİZ…

Farkında olduğumuz tek şey hayatımızı olumlu yönde etkilediği kadar mahveden teknolojinin böylesine bilinçsiz kullanılması yüzünden sevgilerimizin bile SANAL olması.

NE DİYİ GELİP GİTMEN HAY KUZUM… AY ANNE AY BABA MESAJ ATTIM YA…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Sait Öğe Arşivi
SON YAZILAR