Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Türk Devleti ve ANADOLU AMFİBİ Harekatı!.

Türk Devleti ve ANADOLU AMFİBİ Harekatı!.

Türk Devleti ve ANADOLU AMFİBİ Harekatı!.

Dünya tarihine kabaca batığımızda, imparatorluk veya kürsel devletlerin  güç dengesi ve çöküşleri hakkında, karşımıza çıkan tablo şöyledir!. Denizlere hakim olan devletler, nüfuz, güç alanı ve hegemonya varlıklarını sürdürebilir bir konumda olmuştur!. Denizlerde ki hâkimiyet ne zaman yavaşladı ise güç ve nüfuz dengesi,  her daim tersine dönmüştür!. Osmanlı İmparatorluğunun yükselme, gelişme ve çöküş  dönemleri,  mezkur durumun  en güzel örnekleridir!. Osmanlı, denizlere hakim olduğu dönemlerde,  imparatorluk olarak her daim güçlü olmuştur!. Aksi durumda ise sorunlar, sıkıntılar yaşanmış ve geri çekilme ile birlikte çöküş de başlamıştır!.

Türk Devlet Aklı, 15 Temmuz hain darbe ve işgal kalkışması akabinde, Libya, Suriye ve Akdeniz konusu öne çıkarken, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı,  Barış Pınarı ve Bahar Kalkanı harekâtları ile hem Suriye'nin kuzeyi sınırlarımızda kurulmaya çalışılan terör koridoru ve hem de İdlib'teki insani dramın önüne geçilmiştir! Libya, Akdeniz ve Afrika'nın sıklet merkezidir!.  Libya hem Akdeniz hem de Afrika'nın kapısıdır!. Libya'da ki meşru hükümet ile Türk Devleti arasında imzalanan MEB, askeri ve diğer anlaşmalar, bölgede ki gelişmelerin seyrini değiştirmiş, Doğu Akdeniz'de Türk Devletine karşı kurulan kirli tuzak, sinsi hesap ve planlar, Kadim Türk Devlet Aklı ile birlikte,  bir bir bozulmuş, akamete uğramış ve uğramaya da halen devam etmektedir!.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, tarihten gelen tecrübeler çerçevesinde, denizlere hâkim olmadan ve özellikle de kendi hinterlandındaki denizlerde nüfuz etkisini artırmadan, ulusal güvenlik ve ulusal güvenliğinin olmaz ise olmazı ekonomi güvenliğini sağlaması mümkün değildir! Türk Devletinin Ulusal ve Ekonomi güvenliği, gönül coğrafyasında ki barış, huzur ve adalet bekleyen tüm mazlum bölgelerdedir! Kadim Türk Devlet Aklı ile birlikte Türk Devleti, 2023 - 2053 ve 2071 vizyonu çerçevesinde ki Büyük ve Güçlü Türk Devleti için,  güvenlik ve bekasına matuf,  stratejik ve taktik, tüm  plan ve öngörüler zaviyesinden her türlü yatırım, hamle  ve girişimlerde bulunmaktadır!.  Tabii ki birilerinin de uykuları kaçmaktadır!.  Eski hali özleyenler, Türk Devletine efelenmeye başlamıştır!. Aksi halde, Anadolu coğrafyasını  Türklere dar edeler!. Aksi halde, Anadolu coğrafyasına   bedeller ödemek sureti ile bin yıl önce geldiğimiz topraklara geri göndermek için bekleşen,  küresel ve  emperyalist güçler ve içimizdeki işbirlikçi ve sızıntı ekol temsilcilerine meydanı terk etmiş oluruz!. 

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Savunma Sanayi Müsteşarlığı İcra Komitesi, 26 Aralık 2013 tarihinde, TCG Anadolu Amfibi Gemi Projesi kapsamında, geminin sahip olacağı konfigürasyonun belirlenmesi için yürütülen görüşmeler ve DzKK’nın talepleri doğrultusunda, F-35 B VTOL uçaklarını konuşlandırabilecek, 120’ eğime sahip kalkış rampası,  35 tona kadar iniş ve kalkış ağırlığına sahip, orta ve ağır sınıf helikopterler ile tilt ve rotorlu hava araçları, İHA’ların iniş ve kalkışına uygun olacak şekilde güncellenmesi ve üzerinde 6 spot iniş ve kalkış noktası uçuş güvertesinin baş tarafında yer alması kararlaştırılmıştır!

Amfibi harekâtların geçmişi, milattan önce 1200’lü yıllara kadar dayanmaktadır! 1. Dünya Savaşı sırasında, Gelibolu Muharebeleri ve 2. Dünya Savaşı’nın deniz, hava ve kara unsurlarının ortak katıldığı en büyük askeri harekât Normandiya Çıkarması ve TSK’nin deniz, kara ve hava unsurları ile 1974 yılında gerçekleştirdiği Kıbrıs Barış Harekâtını sayabiliriz! Amfibi harekâtı; Hazırlık ve Planlama, Yükleme ve Bindirme, Prova,  Deniz Geçiş ve Amfibi Hücum, Geri İntikal  ve Yeniden Teşkilatlanma, beş safhası bulunmaktadır!.

Amfibi; Kelime olarak; karada, havada ve suda yaşayabilen canlı manasına gelmekle beraber, askerî alanda karada, havada ve denizde hareket kabiliyetine sahip asker demektir!. Türk Amfibi Deniz Piyade Tugayı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının tek amfibi birliğidir.  Düşman ülkenin kıyı sahiline çıkartma yaparak kıyı şeridini ele geçirir ve geriden gelen birliklere hareket imkânı sağlar!. Kıbrıs Barış Harekâtında, Kıbrıs'a ayak basan ilk Türk askeri birliğidir!

TCG Anadolu Amfibi Gemisi; Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu ile Atlantik Okyanusunda kullanılabilecektir!  LHD ile uyumlu olarak Taarruz Uçakları, Taarruz Helikopterleri, Çok Maksatlı Orta Yük Nakliye Helikopterleri, Havadan Erken İhbar Helikopterleri, Genel Maksat Helikopterleri, Gemiye Konuşlu İnsansız Hava Araçları da envantere kazandırılacaktır!  Ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir ve hastaneye sahip olacak ve insani yardım operasyonlarında Hastane Gemisi olarak da görev yapabilecektir!

TCG Anadolu Amfibi;  Araç ve personel yükleyerek karaya taşıyabilmektedir!.  F-35’in B varyantı gibi kısa mesafe kalkış ve dikey iniş yapan muharip jet uçakları kullanılabilmektedir! Hizmete alındığında, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girmiş en büyük muharip gemi unvanı TCG Anadolu Amfibi, hafif sınıf uçak gemisi gibi kullanılabilecek olmakla beraber,  sadece bir uçak gemisi değildir! Öncelikli görevleri; yaklaşık bir tabur büyüklüğündeki askeri birliğin, araçlarıyla birlikte operasyon bölgesine intikalini sağlamak ve gerek görüldüğü takdirde operasyonun komuta ve kontrolünü üstlenmek ve birlikleri karaya ayak bastıktan sonra da, hem muharip ve hem de lojistik olarak destekleyen, çok maksatlı bir hücum gemisidir!

TCG Anadolu Amfibi Harekâtı;  Kuvvet aktarımı, düşman veya potansiyel düşman olarak görülen bir ülkenin kıyısına gemilerle taşınan ve çıkarma harekâtı eğitimi almış, uygun araç, gereç ve silah ile donatılmış, deniz ve kara birliklerini çıkarmak için denizden başlatılan bir askeri operasyondur! Amfibi operasyon, geniş hava katılımı gerektirir ve farklı muharebe işlevleri için eğitilmiş, organize edilmiş ve donatılmış kuvvetlerin ortak hareketi ile yerine getirilir! Amfibi operasyonlar, sadece askeri amaçla değil, insani yardım için de yapılır!.  Amfibi operasyonlar, kritik görevleri yerine getirmek için yüksek riskli olduğu kadar, yüksek getirili çabaları da  içerebilir!. Amfibi operasyon; uçar birlik ve hava indirme gibi çeşitli harekâtları kapsar!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR