Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

TÜVTÜRK Araç Muayene Randevu Bedeli

TÜVTÜRK Araç Muayene Randevu Bedeli

TÜVTÜRK Araç Muayene Randevu Bedeli

Türkiye’de tüm ticari araç ve otomobillerin muaye­ne zorunluluğu vardır!. Ticari araçlarda her yıl muayene zorunluluğu bulunur­ken, hususi araçlarda ise iki yılda bir muayene yapılması gerekir! Muayenesi eksik araçlar trafik polisi tarafından tutulan tuta­nak ile önce uyarılır ve sonra da trafikten men edilmeye kadar cezalar uygulanır!. Araç muaye­ne ücretlerinin yüksekliği ise bir başka yazının konusudur!.

Türkiye’de araç muayene için tek yetkili kurum TÜVTÜRK ve bir­çok ilçede istasyonu bulunmak­tadır!. İnternet üzerinden veya telefon ile alınan randevular ile muayene başvurusu yapılır!. Ancak son zamanlarda vatan­daşlardan TÜVTÜRK randevu için ücret aldığına dair şikayetler dost sohbetleri ve sosyal med­yada gündem konusu olmaya başlamıştır!.

Arama motorlarında, araç mu­ayene veya diğer kelimelerle arama yaptığınızda karşımıza hiçbir şekilde Bakanlık tarafın­dan yetkili TÜVTÜRK Web sitesi kesinlikle çıkmaz! Çünkü araç muayene aracılık firmaları arama mo­toru reklamları ile her daim birinci sıradadır!. Vatandaş bu durumu bilmediğinden inter­nette araç muayene randevu kelime ara­ması yapması sonucu karşısına çıkan firmalardan ran­devu aracılık bedelini yatırmak sureti ile muayene randevusunu almaktadır!. TÜVTÜRK sitesinde ücretsiz olan araç muayene ran­devu işlemi, uyanıklar tarafından ücretli hale gelmektedir!.

TÜVTÜRK yılda 9 ile 17 milyon arasında araç muayenesi yaptı­ğını dikkate alındığında, sadece yüzde onluk bir kitle, bu firma­lardan randevu aldığı takdirde, karşımıza devasa bir dolandırı­cılık rakamı çıkmaktadır!.

Uyanık firmalar TÜVTÜRK logosunu web sitesinin en üst kısmına veya başka yerlerine de yerleştirmeyi ihmal etmez!. Peki, bu uyanık site sahipleri, yasal olarak bu dolandırıcılık suçundan kurtulabilmek için, sitenin altına da bir not düşer; Yetkili firma ile hiçbir alakamız yoktur şeklinde!. Vatandaş bunları okuyuncaya kadar zaten iş işten geçmiş ve araç muayene randevu adı altında havale aracı danışman firmanın hesabına yatırılmıştır!.

TÜVTÜRK firma yetkilileri ve Kurumsal İletişim departmanları, arama motorlarında araç muaye­ne kelimeleri ile arama yapılınca çıkan firmalara sürekli olarak suç duyurusunda bulunmalı ve sitelerinin de kapanması için ge­rekli yasal işlemleri yapmalıdır! TÜVTÜRK, vatandaşları her daim uyarmalı ve bilgilendirmelidir!.

Bankalar da araç muayene ran­devu danışmanlık adı altında ki firmalarına hiçbir şekilde hesap açmamalıdır!

TÜVTÜRK, Türkiye’de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olarak uluslara­rası standartlarda gerçekleştirdiği periyodik araç muayene hizmeti ile trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamayı hedefleyen, konusunda uzman bir kuruluştur!.

TÜVTÜRK, yılda 9 milyonu aşkın aracın periyodik ve yola uygunluk muayenelerini, yaklaşık 4 milyon aracın ise egzoz gazı emisyon ölçümünü gerçekleştirmektedir!. Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte muayene sayısı 17 milyona erişmektedir!.

TÜVTÜRK, tüm faaliyet alanı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tara­fından düzenlenmekte ve operas­yonları yine Bakanlık denetiminde yürütülmektedir!. TÜVTÜRK, TS EN ISO 17020 standardı uyarınca Türk Akreditasyon Kurumu ( TÜRKAK ) tarafından denetlenmekte olup, bu standarda göre akredite edilmiş bulunmaktadır!. TS EN ISO 17020 Standardı, uluslararası muayene hizmeti vermek isteyen ve bu stan­darda uygun olarak dokümantas­yon ve uygulamaları tam anlamıyla uygulayan muayene kuruluşlarını kapsayan bir standarttır!

TÜVTÜRK, Muayene hizmeti ön­cesi MTV borcu, trafik para cezası, OGS / HGS geçiş ücreti cezası ve trafik sigortası sorgulamaları­nı yapıyor!. Sorgulama sonucu borç olması durumunda muayene işlemlerini yapmıyor!. Geçerli bir Egzoz Emisyon Ölçümü olmaz ise araç muayenede ağır kusurlu olarak değerlendiriliyor!.

TÜVTÜRK, Türkiye Cumhuriye­ti Devleti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlık denetiminde periyodik araç muayene hizmeti vermeye yetkili tek kuruluş olarak, araç muayene hizmet randevularını www.tuvturk.com.tr internet adresi ve çağrı merkezinden tüm araç sahiplerine ücretsiz olarak vermektedir! Aman ha, dikkat!. Araç muayenesi adı altında ki aracı randevu danışmanlık firma­larına kanmayalım!.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR