Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Devlet Aklı ve Fatih Sondaj Gemisi!..

Devlet Aklı ve Fatih Sondaj Gemisi!..

Devlet Aklı ve Fatih Sondaj Gemisi!..

Türk Devleti, geçtiğimiz aylarda, Karadeniz Ereğlisi açıklarında, Üç sondaj ve iki sismik araştırma Türk gemileri yerli ve milli imkanlar ile çalışmalarına başlamıştır!. Karadeniz Ereğlisi açıklarında ki araştırma  bölgesi; TUNA BLOĞU olarak ifade edilirken; Batı Karadeniz’de, Türkiye,  Romanya ve Bulgaristan’ın Münhasır Ekonomik Bölgelerinin oluşturduğu alandır!. Birileri, Yerli, Milli  ve Bağımsız olmaktan mı dem vuruyordu!.

Karadeniz Tuna bölgesinde, Ağustos ayında tespit edilen ve kamuoyuna açıklanan, 320 milyar metreküp doğal gaz keşfinden sonra, bugünlerde yeni keşiflerin  olduğu, araştırma ve sondaj çalışmalarının halen devam ettiği  ve yakın bir tarihte tespit edilen keşiflerin kamuoyu  ile paylaşılması  beklenmektedir!.  Karadeniz Ereğli'si açıklarında ki  TUNA BLOĞU bölgesi ve diğer bölgelerde sismik araştırma ve sondaj çalışmalarına  devam eden, yerli ve milli,  Fatih Sondaj gemisini betimlemeye  çalışalım!.

Fatih Sondaj Gemisi, Sekiz katlı altıncı nesil teknolojiye sahip dünyanın ilk beş gemisinden biridir!. 12 bin metre derinlikte arama yapabiliyor!. İki yüzden fazla personelin çalıştığı gemide; lokantadan, yemekhaneye, hastaneden sinemaya her türlü yaşam alanı bulunmaktadır!. Yeni  Nesil teknolojiye sahip dünyanın ilk beş  gemisi içinde yer alan Türkiye'nin ilk yerli sondaj gemisi FATİH,  Kadim Türk Devlet Aklının anlamlı bir planlaması ile 15 Temmuz hain FETÖ darbe ve işgal girişiminin engellenmesinin  dördüncü yıl dönümünde Karadeniz açıklarında  sondaj yapmaya başlamıştır!.  Neden acaba?! 15 Temmuz  sondaj ve araştırma  için neden seçilmiştir?! Deniz Kuvvetlerinde yıllarca engel çıkaran, küresel güçler ve yerel  işbirlikçilerine,  Türk Devlet Aklı, Osmanlı tokadı babında mesaj mı vermektedir?! Neden olmasın?!

Fatih Sondaj Gemisi, 229 metre uzunluğunda ve 36 metre genişliğinde ve sondaj kulesinin deniz yüzeyinden yüksekliği 103 metredir!. Çift kule sistemi sayesinde sondaja devam ederken aynı anda muhafaza borularını indirilebiliyor!. Çift kule sistemi operasyon süresinin kısalmasını sağlıyor!.  Dinamik pozisyonlama sistemi sayesinde altı metre dalga boyuna ve 90 km / saat rüzgâr hızına kadar pozisyonunu koruyor!. Toplam 45 bin kW gücünde sekiz jeneratörle bir ilçenin günlük elektriğini üretebiliyor!.

Fatih Sondaj Gemisi, Sıfır atık sistemleri sayesinde kuyudan gelen sondaj kesintilerini denizde atık oluşturmadan karaya taşıyabiliyor!. Çevre dostu gemi sınıfında ve sondaj sırasında kuyudan gelebilecek ani gaz çıkışlarını kontrol altına alabilen, yedi farklı emniyet vanasından oluşan kontrol sistemi bulunuyor!. Sondaj Kontrol Kabini'nde ana ve yardımcı kuleler ile sondaj faaliyetleri yapılıyor!. Kuyu başı emniyet sisteminin kontrol edilmesine de imkân sağlanıyor!.

Fatih Sondaj Gemisi, Wireline Unit cihazı ile kuyudaki gözeneklilik, geçirgenlik ve hidrokarbon potansiyeli tespit edebiliyor!. Sondaj sırasında cihaz ile kuyu logu alınarak bir nevi kuyunun röntgeni çekiliyor!. Gemide biri ithal biri yerli üretim iki adet uzaktan kumandalı su altı robotu bulunuyor!. Deniz tabanında yapılan kontroller, yeraltının çekilen röntgen ve MR'ları bilgisayar üssünü andıran operasyon odasında inceleniyor!. Kuyu açmak için kullanılan yirmi iki metre uzunluğundaki borular vinçlerle orta bölümde yer alan havuzdan denizin dibine doğru monte ediliyor!.

Fatih Sondaj Gemisinde yerlileştirme çalışmaları hızla devam ediyor!. Gemi kaptanı  ve Sondaj Operasyon Yöneticileri  Türk personel görev yapıyor!. Güney Kore'de 2011 yılında  inşa edilen FATİH Sondaj Gemisi, 2017 tarihinde Türk Devleti tarafından satın alınmıştır!. Sondaj ekipmanları, kuyu kontrol sistemleri, dinamik pozisyonlama sistemleri, gemi iticileri ve gemi jeneratörlerine varıncaya kadar tüm teknik aksamı yenilenen FATİH  Sondaj Gemisi, yenilenme sürecinden sonra Türkiye'nin yerli ve milli  ilk sondaj gemisi olmuştur!.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan; Ülkemizin menfaatlerini sadece 780 bin kilometre kare vatan toprağında değil, üç tarafımızda çevrili olan Mavi Vatan hattında da gözetiyor ve koruyoruz, ifade ve vurgularının, Türk Devlet Aklı nezaretinde ki Türkiye Cumhuriyeti Devletinin,  kurulmakta olan yenidünya düzeni zaviyesinden yerli ve milli imkanlarla; İstikbal,  İstiklal,  Beka, Varlık ve Türk Devleti ebed müddet devam ülküsü çerçevesinde,  çok manidar ve dikkate değer olduğunu düşünüyorum!.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR