İstanbul'da Gezilecek Yerler - İstanbul'da Günübirlik Gezilecek Mekanlar - Ayasofya, Dolmabahçe Sarayı

İstanbul, çok fazla tarih ve kültür barındıran harika bir şehirdir. İstanbul'da günübirlik gezeceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Ayasofya cami, yerebatan sarnıcı, süleymaniye camii ve dolma bahçe sarayı gibi.

İstanbul'da Gezilecek Yerler - İstanbul'da Günübirlik Gezilecek Mekanlar - Ayasofya, Dolmabahçe Sarayı
Yayınlanma:
Güncelleme:

İstanbul'da Gezilecek Yerler - İstanbul'da Nereler Gezilir?

İstanbul, çok fazla tarih ve kültür barındıran harika bir şehirdir. İstanbul'u keşfetmenin en iyi yolu şehir merkezinde dolaşmak, birçok tarihi mekanda, camide ve sarayda durmaktır. İşte ziyaret etmenizi tavsiye ettiğim birkaç yer:

Ayasofya

Ayasofya (Yunanca: Ἁγία Σοφία, "Kutsal Bilgelik" veya "İlahi Bilgelik"; Latince: Sancta Sophia; Türkçe: Ayasofya) eski bir Ortodoks patrik bazilikası, daha sonra bir cami ve şimdi bir müzedir. Bizans mimarisinin özü ve dünyanın en büyük yapılarından biri olarak kabul edilir.

MS 532 ve 537 yılları arasında İmparator I. Justinianus tarafından yaptırılmıştır. MS 333 yılında I. Konstantin tarafından inşa edilen daha eski bir kilisenin yerini almıştır. Yeni kilise, henüz resmi olarak Meryem Ana ile özdeşleştirilmemiş olan "Barış Meryem Ana "ya adanmıştır. Yapı, her iki yanında pandantifler bulunan 10 kubbeye (kubbe) sahiptir. Kubbe dört büyük kemer tarafından tutulurken, en üst kısmı zemin seviyesinden 55 metreden fazla yükselmektedir.

Bina 137 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliğindedir. İki taş cepheli dış cephesi de dahil olmak üzere toplam yüksekliği 47 m'ye (154 ft) ulaşmaktadır. Hem manastır hem de kilise olarak tasarlanmıştır.

Topkapı Sarayı Nerededir?

Topkapı Sarayı, İstanbul'un en popüler turistik mekanlarından biridir ve yaklaşık 400 yıl boyunca Osmanlı Sultanlarının ana ikametgahı olmuştur.

Saray kompleksi dört ana binadan oluşmaktadır: Harem, Hazine (Mücevher Müzesi olarak da bilinir), Cephanelik ve Revir (Tıp Müzesi olarak da bilinir).

Topkapı Sarayı, birçok müzesinde sergilenen zırhlar ve halılar da dahil olmak üzere Osmanlı döneminden kalma 4.000'den fazla sanat eserinden oluşan bir koleksiyona sahiptir. Bunlar arasında da Vinci, Rembrandt ve Raphael gibi Avrupalı ustaların eserleri de bulunmaktadır.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

  • Konum: İstanbul'un merkezinde, Taksim Meydanı'nın yakınında yer almaktadır.

Orada ne görmeli? Müzede Hititler, Asurlular ve Persler de dâhil olmak üzere tarihin farklı dönemlerine ve medeniyetlere ait birçok eser bulunmaktadır. En değerli parçalardan bazıları Pergamon'dan heykeller veya Attika'dan mermer heykeller gibi Antik Yunan dönemine aittir. Müzede ayrıca Roma dönemine ait lahitlerin yanı sıra çoğunlukla Helenistik Çağ'a (M.Ö. 4. yüzyıl) ait mozaikler ile cam ve seramikten yapılmış süs eşyaları koleksiyonu da bulunmaktadır. Mozaiklerde Jason'ın Altın Post'u arayışı ya da Aşil'in Truva'ya karşı savaşları gibi mitolojik sahnelerin yanı sıra Antik Yunan'daki günlük yaşam ya da bugünkü gibi duşların olmadığı o dönemde hamamlardaki günlük aktiviteler gibi daha sıradan konular da tasvir edilmiştir!

Kapalıçarşı

İstanbul'un Kapalı Çarşısı, gerçek bir alışveriş yapmak isteyenlerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Dünyanın en eski ve en büyük kapalı pazarlarından biri olan Kapalı Çarşı'da Türk antikalarının yanı sıra yiyecek ve hediyelik eşya satan 4.000'den fazla dükkan bulunmaktadır. Çarşı ilk olarak 1455 yılında (yani kesinlikle Apple Store'dan önce) Konstantinopolis'i Bizans İmparatorluğu'ndan ele geçiren Mehmet II tarafından inşa edilmiştir.

Peki bu tarihi pazardan ne bekleyebilirsiniz? Düzinelerce halı satıcısı ve arnavut kaldırımlı sokaklara taşan masalarıyla çay evlerinin yanı sıra, duvarları arasında 70'in üzerinde cami de bulunmaktadır ve hatta bazı tarihçiler, Müslümanların Ramazan ayında kutsal şehirlerine girdiklerinde kendilerini evlerinde hissetmeleri için Kudüs'e benzeyecek şekilde tasarlandığını iddia etmektedir. Eğer saatlerce amaçsızca dolaşıp tekrar çıkış yolunu bulmaya çalışmaktan çekinmiyorsanız (Ikea'nın içinde kaybolmaktan farklı değil), bir sonraki seyahatinizde İstanbul Kapalıçarşı'ya uğrayın!

Yerebatan Sarnıcı Nerededir?

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul, Türkiye'deki Topkapı Sarayı'nın altındaki kayadan oyulmuş geniş bir yeraltı sarnıcıdır. Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından 6. yüzyılda yaptırılmıştır. Sarnıç, Konstantinopolis Büyük Sarayı'nın (bir kısmı bugün Topkapı Sarayı olarak kalmıştır) kalıntıları arasında yer alır ve dükkanlara veya ara sokaklara kadar uzanır.

Yerebatan Sarnıcı, İstanbul nüfusunun büyük bir kısmının yakın hinterlandındaki çeşitli kaynaklardan toplanan kuyu suyunu kullandığı bir dönemde 80.000 m3 (2,[1]300.000 cu ft) kapasiteye sahiptir. Yapı, İmparator I. Anastasius (491-518) döneminde inşa edilen Anastasian Duvarı ve Akçeşme Su Temin Sistemi ile bazı benzerlikler taşımaktadır.

Sultanahmet Camii

Sultanahmet Camii, İstanbul'un en ünlü camisi ve Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Sultan I. Ahmed'in emriyle 1609-1616 yılları arasında inşa edilen cami, iç duvarlarını süsleyen mavi çinileri ve iki minaresi (biri diğerinden daha uzun) nedeniyle halk arasında Mavi Cami olarak bilinir.

Kubbeli sekizgen yapı, Türkiye'nin kuzeybatısındaki Bursa ilinde yapılan İznik çinileriyle süslü bir kubbenin altında 25.000 ibadetçiyi ağırlamaktadır.

Dolmabahçe Sarayı

İlk olarak 1856 yılında tamamlanan bu gösterişli saray, 1922 yılına kadar Osmanlı sultanlarının ana ikametgâhı olmuştur. Beşiktaş'taki Dolmabahçe Sarayı örnek alınarak Sultan I. Abdül Mecit ve mimarı Sarkis Balyan tarafından Anadolu topraklarına bir köprüyle bağlanan Kınalıada (Hrini Adası) adlı küçük bir Rum adası üzerine inşa edilmiştir.

Orijinal yapılar İkinci Dünya Savaşı sırasında yıkılmış, ancak daha sonra yeniden inşa edilerek bugün İstanbul'un en görkemli müzelerinden biri haline gelmiştir!

Tekne Turunda İstanbul Boğazı

İstanbul Boğazı, Karadeniz'i Marmara Denizi'ne bağlayan bir boğazdır. Dünyanın en işlek su yollarından biridir, bu nedenle tekne turu yaparken biraz trafik beklemelisiniz, ancak buna değer çünkü İstanbul'u ünlü su yolundan daha iyi bir şekilde görmenin daha iyi bir yolu yoktur. İşin en güzel yanı (elbette) eve dönerken yanınızdan geçip giden tüm o güzel manzaraları yakından ve kişisel olarak görebilmenizdir.

Boğaz aynı zamanda gün batımını izlemek için de mükemmel bir yerdir - gün batımı gezilerinin yanı sıra akşam yemeği gezileri ve hatta ziyaretçilerin bu tarihi su yolunun sunduğu her şeyi deneyimlemelerine olanak tanıyan gece gezileri sunan birçok tekne vardır!

Baharat Pazarı (Mısır Çarşısı)

Baharat Pazarı (Spice Bazaar) hediyelik eşya satın almak için harika bir yerdir. Buradan baharat, kuru meyve ve kuruyemiş de satın alabilirsiniz. Baharat Pazarı her gün sabah 9'dan akşam 7'ye kadar açıktır.

Süleymaniye Camii

Cami, adını Osmanlı İmparatorluğu'nda hüküm sürmüş en büyük sultanlardan biri olan Kanuni Sultan Süleyman'dan almıştır. Cami, Osmanlı Sultanı Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1550 ile 1557 yılları arasında yaptırılmıştır. Süleymaniye Camii, İstanbul'un en büyük camilerinden biridir ve büyüklüğü, mimarisi ve iç dekorasyonu ile öne çıkmaktadır.

Bu etkileyici yapının bulunduğu yerde eskiden "Santa Maria di Constantinopoli" (Konstantinopolisli Azize Meryem) adında bir Bizans kilisesi bulunuyordu. MS 1500 civarında meydana gelen bir deprem bu kiliseyi yerle bir edince, yıkıntıları üzerine mümkün olan en kısa sürede yeni bir kilise inşa etmek gerekti çünkü insanlar bunu yeterince çabuk yapmazlarsa Tanrı'nın onları cezalandırabileceğinden korkuyorlardı.

İstanbul İstanbul olalı...

İstanbul ziyaret etmek için harika bir şehirdir ve herkes için bir şeyler sunar. İster kültür, ister tarih, ister sadece sahilde biraz dinlenmek isteyin, burada her zevke uygun bir şeyler var

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.