Konya'da ilçe bazlı teşvik yaygınlaşmalı
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu. Kalaycı, Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığını güçlendirmek, sanayide yapısal dönüşümü sağlamak ve ülkenin uluslararası rekabet gücünü artırmak için kritik adımlar atılması gerektiğini vurguladı.
"TEKNOLOJİK BAĞIMSIZLIK İÇİN YERLİ ÜRETİM ÖNEMLİ"
MHP olarak Türkiye'nin teknolojik dışa bağımlılığını azaltmak ve sanayide yerli üretimi teşvik etmek istediklerini belirten Kalaycı, yerel kaynakların harekete geçirilmesi, nitelikli iş gücü istihdamının sağlanması ve dijital çağa uyumlu bir sanayi yapısının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Kalaycı, 2019 yılında açıklanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi Belgesi ile Türkiye'nin ekonomik ve teknolojik bağımsızlığını güçlendirecek bir dönüşümün başladığını ifade etti.
"MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ İLE İLERİ TEKNOLOJİLER ÜRETİYORUZ"
Kalaycı, Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye'nin, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Kaan, Kızılelma, Hürjet, ve Gökbey gibi ileri teknoloji projeleriyle kendi imkanlarıyla teknoloji üreten bir ülke haline geldiğini belirtti. Yerli ve milli üretim potansiyelinin tam anlamıyla kullanılması gerektiğini ifade eden Kalaycı, "Savunma sanayisinde yaşanan büyük atılımların güçlendirilmesi, enerjide yerli katkının artırılması ve ileri teknolojinin diğer alanlarda da uygulanması Türkiye'nin bağımsızlık hedefleri için büyük önem taşıyor" dedi.
"TÜRKİYE’Yİ YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRETİM MERKEZİ YAPACAK YATIRIMLAR ARTIYOR"
Cumhurbaşkanı tarafından Ağustos ayında tanıtımı yapılan HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’na dikkat çeken Kalaycı, 30 milyar dolarlık yatırım bütçesiyle yarı iletkenler, yeşil enerji, dijital teknolojiler ve uzay gibi birçok alanda destek ve teşviklerin sağlanacağını kaydetti. Bu kapsamda Türkiye'nin yüksek teknoloji üretim merkezi olması yönünde büyük adımlar atıldığını belirtti.
"SANAYİDE BÜYÜME DEVAM EDİYOR"
Türkiye ekonomisinin 2023’te %5,1, 2024’ün ilk yarısında ise %3,8 büyüdüğünü söyleyen Kalaycı, pandemi, küresel krizler ve depremler gibi zorluklara rağmen bu performansın anlamlı ve değerli olduğunu belirtti. Sanayi sektöründe de büyüme oranlarının artışta olduğuna dikkat çekerek, Ekim ayında Reel Kesim Güven Endeksi'nin 102,2 seviyesine çıkarak iyimser bir görünüm sergilediğini ifade etti.
"KOBİ'LERE DESTEK, OSB'LERİN GELİŞİMİ SAĞLANMALI"
Kalaycı, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla düşük faizli kredi ve vergisel teşviklerin devreye girmesi gerektiğini belirtti. Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) Türk sanayisinin gelişiminde kritik öneme sahip olduğunu söyleyen Kalaycı, OSB’lerin kapasitelerinin artırılması ve sanayicilere rekabet avantajı sağlanması için desteklerin devam etmesinin gerektiğini belirtti.
"İLÇE BAZLI TEŞVİK SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRILMALI"
Sanayi ve ekonominin dengeli büyümesi için ilçe bazlı teşvik sisteminin önemli olduğunu ifade eden Kalaycı, teşvik verilen ilçelerde üretim, ihracat ve istihdamın artmasını beklediklerini söyledi. Konya’nın 31 ilçesinden 21’inin bu teşviklerden faydalandığını, ancak bazı ilçelerin kapsam dışında kaldığını ifade eden Kalaycı, sosyoekonomik gelişmişlik endeksine göre özel teşviklerin genişletilmesi gerektiğini belirtti.
"SANAYİ ANADOLU'YA KAYDIRILMALI, KONYA SAVUNMA SANAYİ ÜSSÜ OLMALI"
Kalaycı, Marmara bölgesinin yoğun sanayi yükünden dolayı baskı altında olduğunu, sürdürülebilir kalkınma için Anadolu’daki yeni sanayi merkezlerine yatırım yapılması gerektiğini söyledi. Konya’nın stratejik konumuyla savunma sanayi üssü olabilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Kalaycı, savunma sanayisinde önemli bir yere sahip olan Beyşehir, Üzümlü ve Huğlu’da kurulu av tüfeği sanayisinin savunma sanayisine entegre edilmesi gerektiğini ifade etti.
"BEYŞEHİR SİLAH İHTİSAS OSB PROJESİ HAYATA GEÇİRİLMELİ"
Beyşehir Silah İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi'nin, Beyşehir’in silah sanayi potansiyelini daha da artırmak için hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Kalaycı, Konya’nın yüksek katma değer yaratan sanayi altyapısı ve düşük deprem riski ile ülke ekonomisine katkı sağlayan üretim merkezlerinden biri olduğunu vurguladı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.