Konya Kadrosu Ankara’da: Tesadüf mü, Yeni Dönem mi?
Yine haftalık bir değerlendirme yapalım. 3.Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Mete Kuş görevden alındı. Bence ilginç olan noktalar var. Konya İl Emniyet Müdürü Maksut Yüksek Ankara İl Emniyet Müdürü oldu. Ankara Valisi de eski Konya Valilerimizden Yakup Canbolat oldu. Şimdi bunları bir de farklı bir gözle değerlendirin istiyorum.
TÜMGENERAL KUŞ, YERİNİ TUĞGENERAL ÇETİN’E BIRAKTI
Sevgili okurlarım bu konuyu çok önemli görüyorum. Çünkü çok alışık olunmayan bir konu. Bu konu bir de Fenerbahçe-Konyaspor maçı sonrasına dek gelince tevatür de çok oldu. Ama sonuçta daha önceleri böyle bir görevden alma ve atama Konya’da yaşamamıştık.
Tümgeneral Mete Kuş öncelikle Konyalı tarafından sevilen ve halkla iç içe olan komutanlardan biriydi. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “hava koruma” ekibinin önemli ismiydi. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan rahatlıkla “bizim Mete” diyordu. En önemlisi de FETÖ’nün azılı düşmanlarından biriydi.
Böyle nitelikli bir komutan bir günde hemen görevden alınarak Hava Kuvvetleri Komutanlığı emrine verildi. Bunun için Askeri Kademe resmi bir açıklama yapmasa da halk arasında “Fenerbahçe, Konyaspor maçı esnasında jetleri ve helikopterleri maç yapılan stadın üzerinden alçak uçuşla uçurduğu” tevatürü uyduruldu. “Uyduruldu” diyorum çünkü bundan dolayı Tümgeneral Mete Kuş’un görevden alındığı düşünülemez. En azından ben düşünmüyorum.
Ama Mete Kuş’un bir özelliği de vardı ki, doğru bildiğini kesinlikle söyler ve de eğer Konya’da da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Hükümet aleyhine gelişen bazı davranış biçimleri varsa bunları da kesinlikle eleştirirdi. Bu eleştirilenler, Cumhurbaşkanlığından da olsa, TBMM’den de olsa il ve ilçe yönetimlerinden de olsa Mete Komutan için değişmezdi.
Şimdi tüm bu bilgiler doğrultusunda acaba Konya’da Ak Partili yöneticilerin mesela Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının ya da milletvekillerinin ya da il ve ilçe yöneticilerinin tepkisini almış ve de Mete Kuş’un değişmesi yönünde Cumhurbaşkanına talep gitmiş olabilir mi diye düşünmeden edemiyorum.
Kısacası, Fenerbahçe-Konyaspor maçı bu görev değişikliği nedeni kesinlikle olamaz. Olsa olsa politik bir takım oyunlar bu görev değişikliğini sağlar diye düşünüyorum. Ve bu görev değişikliği de, değişikliği yapanlar tarafından “olumlu” manada değerlendirilecek olsa acaba bir Tümgeneral gönderilip yerine Tuğgeneral mi getirilir konusunu da ayrıca düşünmek gerekir. 2024’te Tümgeneral olan Mete Kuş’un yerine 2024’te Tuğgeneral olan Esat Çetin getirilmiştir.
Tabii ki bir Konyalı olarak yeni komutanımız Esat Çetin’e de hem hoş geldiniz hem de başarılar dileklerimizi içtenlikle iletiyorum.
Bu konudaki okurlarımın görüşlerini işin doğrusu merak ediyorum. Bakalım sizler ne düşünüyordunuz ve bu yazıyı okuduktan sonra ne düşünüyorsunuz?
ANKARA’NIN EMNİYET MÜDÜRLERİ KONYA’DAN
Konya İl Emniyet Müdürümüz Maksut Yüksek Ankara İl Emniyet Müdürlüğü görevine atandı. Sevineyim mi üzüleyim mi inanın bilmiyorum. Çünkü Konyalı olarak çok değerli bir emniyet müdürünü Ankara’ya vermiş olduk. Bu yönüyle buruk bir sevinç yaşıyorum. Ama tabii ki Ankara’da bir Emniyet Müdürü dostumuz olmasından da mutluluk duyuyorum.
Maksut Müdür her ne kadar 2025 yılında Konya’ya atanmış olsa da birkaç aydır, terfi alarak gideceği kesin olarak gözüküyordu. İstanbul mu, Ankara mı yoksa Emniyet Genel Müdür yardımcılığı mı olacağı Ankara’da konuşuluyordu. Her ne kadar Konya’da 15 ay gibi kısa bir süre müdürlük yapsa da Konya’daki çok önemli bürokratlar arasına adını yazdırmayı başardı. Asayiş konusunda büyük başarılara imza attı. Uyuşturucu ile mücadele konusunda çok büyük hamleler yaptı. Konya’nın “huzur kenti” olmasında büyük bir katkı sağladı. Konya’nın en büyük değerlerinden Konyaspor’u hiç yalnız bırakmadı. Tüm bu yaptıklarıyla da Konyalının gönlünde büyük bir taht kurdu.
Daha önceki emniyet müdürlerimizden Engin Dinç de bilindiği üzere Ankara’ya il emniyet müdürü olarak atanmıştı. Şimdi tekrar bir Konya İl Müdürü, Ankara İl Emniyet Müdürü Engin Dinç yerine Ankara’ya gitti. Engin Dinç Müdür zaten bu sene itibariyle yaştan dolayı birkaç ay sonra emekliye ayrılacaktı. Ama görünen o ki Engin Dinç Müdürün de Devlet’e hizmeti bu sene bitmeyecek gibi duruyor.
Buradan şunu rahatlıkla söyleyeyim ki Engin Dinç müdür Konyalının kalbini nasıl kazanmışsa ve ardından Ankara’ya atanmışsa; Maksut Yüksek Müdür de aynı şekilde Konyalının kalbini kazanmış ve şimdi Ankara’da görev almıştır. Şu da bir gerçektir ki; Ankara’ya gittikçe, Konyalılar olarak ziyaret edeceğimiz bir müdürümüz daha olmuştur. Bir kez daha Sayın Müdürümüze başarılarının devamını diliyoruz.
YAKUP CANBOLAT’DA ANKARA’DA
Konya’ya hizmet etmiş ve Konyalının gönlüne taht kurmuş iki müdürümüzden bahsedince önceki dönem valilerimizden Yakup Canbolat’a da değinmeden olmaz. Vali Yakup Canbolat tam da melun 15 Temmuz saldırısının olduğu dönemde Konya Valiliği yapmış ve o dönemdeki başarısıyla da Konyalının büyük teveccühünü kazanmış bir validir. Bu yönüyle de belki de en değerli Konya valilerinden biridir.
Daha sonra Bursa Valiliği ardından Aydın Valiliği yapmış; çok değerli bir Devlet adamıdır. Ve şimdi de Devletin kalbi Ankara’nın Valiliği görevi verilmiştir. Orada İl Emniyet Müdürü Maksut Yüksek’le beraber çalışacaktır. Düşünsenize eski Konya Valisi Yakup Canbolat ve eski Konya İl Emniyet Müdürü Maksut Yüksek birlikte Ankara’da görev yapacaklar. Bir Konyalı olarak bununla gurur duyuyorum.
Tabii ki şimdi işleri çok daha yoğun olacak ve Sayın Valimizi ve Sayın Emniyet Müdürümüzü her zaman ziyaret edemeyeceğiz ancak gönüllerimiz bir olarak Ankara’ya her girişimizde kendilerine selam ve saygılarımızı sunacağımızı bilmelerini isterim.
Sayın Valimiz, büyük Devlet adamı Yakup Canbolat’a da başarı dileklerimizle saygı ve sevgilerimizi iletirim.
Dostlukla kalın.