Konya’da su tüketiminde alarm zilleri çalıyor: Tarım ve evsel kullanım riskte

Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bedük, suyun verimli kullanımı ve tasarrufu konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Konya’da su tüketiminde alarm zilleri çalıyor: Tarım ve evsel kullanım riskte
Yayınlanma:

Türkiye genelinde azalan yağışlar ve artan su kullanımı, özellikle tarımsal üretimin yoğun olduğu Konya gibi bölgelerde ciddi su stresi endişelerini beraberinde getiriyor

aw369156-04.jpg

Son yıllarda Türkiye genelindeki yağışlarda düşüş yaşanırken, Konya Ovası’nda bu oran yüzde 35’e ulaştı. Barajlar ve yer altı su seviyelerinde kayıplar gözleniyor. Prof. Dr. Bedük, yer altı su seviyesinin yılda 1 ila 2 metre düştüğünü, bazı bölgelerde 300 metre derinlikten su çıkarıldığını belirterek, “Yer altı suyu seviyesi düştükçe suyun kalitesi azalır, toprak tuzlanır ve tarımsal verimlilik ciddi şekilde düşer” dedi.

aw369156-03.jpg

TARIMDA MODERN SULAMA TEKNİKLERİNE GEÇİLMESİ GEREKİYOR

Suyun yaklaşık yüzde 75’inin tarımsal faaliyetlerde kullanıldığını vurgulayan Bedük, damlama sulama gibi modern tekniklerin yüzde 30 ila 50 arasında su tasarrufu sağlayabildiğini belirtti. Ayrıca, suya daha az ihtiyaç duyan bitki türlerinin tercih edilmesi ve gübre kullanımının azaltılarak iyi tarım uygulamalarına geçilmesi gerektiğini ifade etti.

aw369156-01.jpg

EVLERDE SU TASARRUFU İÇİN ÖNERİLER

Evlerde alınabilecek tedbirlere de değinen Bedük, şunları söyledi:

-Düşük akışlı batarya kullanımı

-Bulaşıkları elde yıkamak yerine bulaşık makinesiyle yıkamak

-Bulaşık ve çamaşır makinelerini tam dolu çalıştırmak

-Tasarruflu cihazları tercih etmek.

“Su tüketimi sadece doğrudan kullandığımız suyla sınırlı değil; tükettiğimiz her ürün, su tüketimi anlamına gelir” diyen Bedük, bir kot pantolon üretiminde 7.500 ila 10.000 litre su harcandığını, bunun da büyük bir su ayak izi oluşturduğunu ifade etti.

aw369156-02.jpg

KARBON AYAK İZİNE DİKKAT

İklim değişikliğine neden olan sera gazlarının su kaynaklarını da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bedük, “Tükettiğimiz her ürün, üretiminden taşınmasına kadar karbon ayak izi oluşturur. Örneğin kargo ile sipariş edilen ürünler, içtiğimiz bir bardak kahve dahi bu emisyonlara katkı sağlar” diyerek sürdürülebilir tüketim alışkanlıklarının önemine vurgu yaptı.

Prof. Dr. Bedük, su kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir bir çevre için hem bireysel hem de tarımsal düzeyde önlemler alınması gerektiğini belirterek, suyun verimli kullanımı konusunda farkındalık çağrısında bulundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.