Türkiye'den rüzgar enerjisine dev yatırım

Türkiye'nin rüzgar enerji yatırımları geçen yıl sonunda 1 milyar euro’ya ulaştı. Dünya genelinde karasal alana son 5 yılın en büyük yatırımının yapıldığı rüzgar enerjisi alanında Türkiye, İngiltere’den sonra en çok yatırım yapan ülke oldu.

Türkiye'den rüzgar enerjisine dev yatırım
Yayınlanma:
Güncelleme:

WindEurope tarafından hazırlanan "Finansman ve Yatırım Trendleri 2021" raporunda geçen yıl Avrupa'da 41 milyar euro’luk rüzgar enerji yatırımı gerçekleştirildiği belirtildi.

RÜZGAR ENERJİSİ YATIRIMINDA İKİNCİYİZ

Bu dönemde 1,2 milyar euro’luk yatırım yapan Birleşik Krallık'tan sonra en yüksek rüzgar enerjisi yatırımını gerçekleştiren Türkiye, geçen yıl 1 milyar Euro düzeyinde rüzgar enerjisi yatırımını hayata geçirdi. Rusya ise 400 bin euro’luk rüzgar yatırımı yaptı.

Mart ayında "REPowerEu" eylem planı kapsamında AB ülkeleri yüksek enerji fiyatları ile mücadele ve enerji güvenliğini sağlamak için 2030'a kadar rüzgar enerjisi kurulu kapasitesini 480 gigavata çıkarmayı hedefliyor.

Daha önce iklim değişikliği ile mücadelede yıllık 30 gigavat planı yapan AB'nin "REPowerEu" eylem planı kapsamında hedeflediği yıllık kapasite artışı ise 35 gigavat olarak güncellendi.

SON 5 YILIN EN BÜYÜK MİKTARI

Söz konusu yatırımların tamamlanması durumunda Avrupa'da 24,6 gigavat kurulu rüzgar enerji gücünün sisteme dahil edilmesi bekleniyor.

Rapora göre, rüzgar enerjisi projeleri uzun dönemde yatırımcılar için çekici bir alan olmaya devam ediyor.

Bu dönemde karasal rüzgar yatırımları 24,8 milyar euro’ya ulaşırken, bu miktar 2016'dan sonra yapılan en yüksek yatırım miktarı olarak kayıtlara geçti.

Deniz üstü (offshore) yatırımları ise geçen yıl 16,6 milyar euro’ya ulaştı.

Geçmiş dönemde yapılan yatırımların büyük kısmının karasal rüzgar enerjisi olduğu belirtilen rapora göre, beş yıl içinde yeni rüzgar enerjisi kurulumlarının yüzde 76'sı karasal rüzgar enerjisi santrallerinden oluşacak.

Geçen yıl Avrupa'da gerçekleştirilen yatırımların 12,5 milyar euro’su AB üyesi olmayan ülkelerde yapıldı.

RUS KAYNAKLI ENERJİ KISITLANIYOR

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda yaklaşık 2,5 ay geride kalırken, Rus doğal gazının Avrupa'ya sevkiyatı da savaşın ilk dönemlerindeki artışa rağmen son bir haftada yaklaşık yüzde 50 azaldı.

Gazprom'un Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği'ne (AB) günlük doğal gaz sevkiyatı 1 Ocak itibarıyla 74,4 milyon metreküp düzeyindeyken, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan itibaren Avrupa'ya gaz akışında artış yaşanmıştı.

Son konusu tarihlerden itibaren gaz akışında önemli bir değişiklik yaşanmazken, sevkiyatlar 10 Mayıs’a kadar günlük 100 ila 110 milyon metreküp düzeyinde gerçekleşti. 10 Mayıs’ta ise bu miktar 96 milyon metreküp seviyesindeydi.

Gazprom Temsilcisi Sergey Kupriyanov, 10 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın, Sohranovka adlı doğal gaz dağıtım noktasından Rus gazı alımını durduracağına yönelik bilgilendirildiklerini söyledi.

Gelişmenin ertesi günü 11 Mayıs’ta şirketin Ukrayna üzerinden Avrupa'ya gönderdiği doğal gaz miktarı yüzde 25 azalarak 72 milyon metreküpe indi.

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde bulunan ve günlük yaklaşık 30 milyon metreküp doğal gaz sevkiyat kapasitesine sahip Sohranovka üzerinden Avrupa’ya gönderdiği gazın yüzde 30’unu sevk ediyordu.

Ukrayna üzerinden Rus gazı alan ülkeler arasında Avusturya, Slovakya, Moldova, Romanya, İtalya ve Çekya bulunuyor.

RUSYA’NIN PETROL GÜCÜ ENGELLENEMİYOR

Avrupa'nın petrol ithalatında en büyük tedarikçi olarak yine Rusya ön plana çıkıyor. Rusya, 2020'de toplam 440 milyon ton petrol ithal eden Avrupa'ya 113 milyon ton petrol satmıştı.

AB yetkililerinin Rusya'ya yönelik olarak şu ana kadar açıkladıkları yaptırımlarda enerji ihracatına kısıtlamalardan uzak durulması dikkati çekiyor.

Öte yandan ABD, Rusya'dan petrol, sıvılaştırılmış doğal gaz ve kömürün ithalatını yasaklamış, İngiltere de 2022'nin sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracağını açıklamıştı. AB ise Rus petrolüne yönelik ambargo uygulama isteğini duyurmuş ama Birlik içinde Macaristan gibi ülkeler bu adıma yoğun bağımlılıklarından dolayı karşı çıkıyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.