Çayda yeni zam beklentisi! Müşteri kaybeden Konya esnafı çözüm arıyor

Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, çaya gelen zamların ardından "Fiyat güncellemesine gitmek durumunda kalacağız" derken, Konya PERDER Başkanı Ahmet Çetin ise, “Yerel marketler olarak zammın yüzde 20'sini raflara yansıttık. Stoklar bittiğinde çayı yeni fiyattan satmaya başlayacağız" dedi

Çayda yeni zam beklentisi! Müşteri kaybeden Konya esnafı çözüm arıyor
Yayınlanma:
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatlarının açıklamasının ardından Çaykur, çaya ortalama yüzde 43.71 oranında zam yaptı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Konya Kahveciler, Çay Ocakları ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Adil, "Ciddi zam almayan tek ürünümüz çaydı. Çaykur'un yüzde 43'lük zam oranı açıklamasıyla birlikte zam gelmeden market raflarında fiyatlar şişirilmeye başlandı. 55 TL'ye aldığımız çaylar 80 TL bandına dayandı. Personel ve enerji masrafları, çaya, şekere ve Tüpgaz'a gelen durmak bilmeyen zamlar esnafa ciddi maliyet yükü bindirdi. Dolayısıyla fiyat güncellememiz kaçınılmaz hâle geldi. Maalesef önümüzdeki ay itibariyle bir fiyat güncellemesine gitmek durumunda kalacağız" diye konuştu. 

"ÇAY FİYATI ARTTIKÇA MÜŞTERİLERİMİZ AZALIYOR"

Kredi çeken esnafın kredilerini ödeyemez hâle geldiğini bildiren Adil,  esnafın borcu borçla kapatmaya çalıştığını belirterek şunları söyledi:

"Biz sürekli fiyatlarda güncellemeye gidemiyoruz. Kâr marjımız çok düştü. 2 Şubat'ta fiyat güncellemesi yapmıştık. O zamanlar 3 TL olarak belirlediğimiz çayın maliyet fiyatı 2 TL'nin üzerinde olmaya başladı. Çay fiyatı arttıkça müşterilerimiz de azalıyor. Bizim temsil ettiğimiz sektörlerin aileleri var; ekonomik şartlar her geçen gün ağırlaşıyor. Kahvehanelerde ve çay ocaklarında çay fiyatı 3 TL, ajda bardak diye tabir ettiğimiz büyük bardaklarda verdiğimiz çay ise kahvehanelerimizde 4 TL’den satışa sunuluyor."

"ZAM YAPMAKTAN KEYİF ALMIYORUZ"

15-18 ay süren pandemi sürecinde sıkıntılar yaşayan bir sektörün oda başkanı olarak esnafın geriden gelen ciddi ekonomik kayıpları, borçları ve travmaları olduğunu belirten Başkan Adil, esnafı ekonomik şartların zorladığını dile getirdi.

Başkan Adil, "Çay fiyatlarındaki artış çay ocaklarına gelen vatandaşları illaki etkileyecek. Müşteri kaybı ve işlerimizde bir düşüş kaybı olacağı kesin. Biz zam yapmaktan keyif almıyoruz. İnsanlar önce evinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Bizim sektörümüz ekstraya giriyor. Esnaflarımız kârdan zarar etmeye başladı. Dolayısıyla esnaf birikmiş olan borçlarını ödeyemez duruma geldi. Acilen bir sicil affıyla beraber sektörel bazda 1 yıl ödemesiz kredinin kahvehane, kafe, kantin ve çay ocağı esnafımıza verilmesini talep ediyoruz. Esnaf Kefalet Kredisi’nden veya devlet bankalarından cüzi miktar faizle kredi imkânı sağlanmasını bekliyoruz. Pandemi döneminde birçok esnafın sicili bozuldu. Kredi çekmekte de sıkıntı yaşıyor. Ötelemeli veya faizsiz krediyle esnafın önü açılacak; birikmiş olan borçlarını ödedikten sonra sektör döngüye girecek" açıklamasında bulundu. 

"ZAMMIN YÜZDE 20'SİNİ RAFLARIMIZA YANSITTIK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çay taban fiyatını desteklemeler ile birlikte 7 TL olarak açıkladığını belirten Konya Perakendeciler Derneği (PERDER) Başkanı Ahmet Çetin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022 yılı yaş çay alım fiyatlarını ve destekleme fiyatını açıklamasının ardından çaya yüzde 43 zam geldi. Fakat yerel marketlerde bu zammı fiyatlara yansıtmadık. Çay şu an marketlerde 50 ile 60 TL aralığında satılıyor. Fiyatlar bir ay sonra 60-70 TL bandına çıkabilir. Biz yerel marketler olarak devletimizin belirlediği yüzde 43'lük zammın yüzde 20'sini raflara yansıttık. Eldeki stoklar bittiğinde biz de yeni fiyattan satmaya başlayacağız" ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.