Konya'da merakla beklenen çalıştay gerçekleştirildi

Karatay Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği’nin katkılarıyla organize edilen “Şehir ve Medeniyet Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Konya'da merakla beklenen çalıştay gerçekleştirildi
Yayınlanma:
Güncelleme:

Karatay Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ile Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği’nin katkılarıyla düzenlenen “Şehir ve Medeniyet Çalıştayı” Celaleddin Karatay Kongre ve Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Celalettin Karatay Gençlik Merkezi’nde yapılan çalıştayın açılışında konuşan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, konuşmada programın Karatay’da gerçekleştirilmesinin öneminden bahsetti.

"KARATAY’IN KİMLİĞİNİ KORUYAN PROJELERİMİZ SÜRECEK"

Başkan Hasan Kılca; “Şehirler, medeniyetlerin mekânsal karşılığıdır. Medeniyeti inşa eden, taşıyan ve yaşatan da mekânlardır. 200 yıldan fazla egemen oldukları bu topraklarda farklılıklara saygı gösteren ecdadımız; ticarete verdiği önem, sahip olduğu eğitim, kültür ve sanat birikimleriyle geleceğimize çok zengin bir miras bırakmışlardır. Dolayısıyla bu şehrin bir anlamı, bir ruhu ve en önemlisi de bir kimliği var. Bizler de ilçemizin tarihi ve kültürel varlıklarını koruyan, tanıtan ve onları geleceğe taşıyan projeler üretiyoruz. Geçmişi 800 yıl öncesine dayanan Obruk Hanı’nın restorasyonunu tamamladık. Tarihi hanın hemen yanı başındaki Kızören Obruğu’nun etrafını da yeniden düzenleyerek Konya ve ülkemizin turizmine kazandırıyoruz. Yağlıbayat Mahallemiz sınırları içerisinde bulunan Savatra Antik Kenti ile Hayıroğlu Mahallemizdeki Boncuklu Höyük ile ilgili kazıların tamamlanmasıyla bu bölgelerin de turizme kazandırılmasına çalışıyoruz. Yine ilçe merkezimizde de hem Konyamızın şehir kimliğini koruyan hem de düzenli şehirleşmenin önünü açan kentsel dönüşümle alakalı birçok proje yürütüyoruz. İlçemizin geçmişini koruyan bu projelerimizin yanında, yeniden tarih yazma şuuruna sahip gelecek nesillerin yetişmesine de gayret ediyoruz. Bir yandan gençlerimizin eğitim hayatlarını kolaylaştıran eğitim tesisleri, materyaller ve birçok proje üretirken; diğer taraftan sportif projeler yapıyoruz. Biliyoruz ki ülkemizin geleceği gençlerimizdir. Onlar için çalışmaya, ter dökmeye ve ülkemizin umudu olmalarını sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

"KONYA, BİR MEDENİYET ŞEHRİ OLMA KİMLİĞİNİ HİÇBİR ZAMAN KAYBETMEDİ"

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, bilime değer veren şehirlerin medeniyetlerini en yüksek kalitede tuttuğuna vurgu yaparak, Konya’nın kadim bir medeniyet olma kimliğini her zaman sürdürdüğünün altını çizdi.

Rektör Aksoy şunları söyledi; “Konya, bir medeniyet şehri olma kimliğini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Bugün de bu kimliğini devam ettirmektedir. Bugün şehirlerin yaşanılabilir olması bir medeniyetin devamlılığının temel unsurlarından biridir. İnsanı yaşatan şehirler medeniyetin harcı noktasında bulunmaktadır. Çalıştay için seçilen iki başlık çok kıymetli. Medeniyet toplumu etkilediği gibi aynı zamanda toplumdan da etkilenmektedir. Bir medeniyet yön verebilmek ise toplumun sahiplenişi ile ilgilidir. Medeniyetlere eşlik eden şehirler durmaktadır. Bugün o medeniyetlerin laboratuvarı niteliğindedir şehirler. O laboratuvar gelecek nesillerin inşa edilmesi için önemlidir. Bilime, bilim insanına değer veren şehir medeniyetin kalitesinin göstergesidir. Şehir medeniyetin devamlılığını sağlar. Bunu da ortaya çıkartan temel unsur üniversitedir. Üniversitenin kalitesi bir medeniyetin diğer medeniyeti etkileyebilme gücünü göstermektedir. Karatay Belediyemizin de adını aldığı Karatay medresesi buradaki en önemli medrese kültürünün yaşatıldığı ana unsurlardan biridir. Günümüzde olduğu gibi tarihte de bir şehir üniversite ile anılmış o minvalde değerlenmiştir. Bugün de Selçuk Üniversitesi bu şehrin kalitesinin göstergesidir. Selçuk Üniversitesi, Karatay’da başlayan medrese kültürünün devamıdır. Selçuk Üniversitesi olarak eğitim kalitemizin kalitesiyle şehrimize katkı sunmayı sürdüreceğiz. Çalıştayımızın gerçekleşmesinde emeği geçen Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği’ne, Karatay Belediyesi’ne ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”

"ŞEHİR VE MEDENİYET ÇALIŞTAYININ KONYA’DA YAPILMASI TESADÜF DEĞİL"

Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği Genel Başkanı Rıza Yorulmaz; Şehir ve Medeniyet Çalıştayı’nın Konya’da yapılmasının tesadüf olmadığına işaret ederek; Konya’nın kadim geçmişine ve şehir kültürüne verdiği değere dikkat çekti.

Çalıştayda ortaya çıkacak bakış açısının önemli olduğuna değinen Rıza Yorulmaz; “Çalıştay için Konya’nın seçilmesi bir tesadüf değildir. Konya, Selçuklumuzun baş şehri, hoşgörünün sembolü, Mevlana diyarıdır. Bu çalıştayda ortaya konulacak olan bakış açısının çok önemli olacağını düşünüyorum. Bizler, köklü bir medeniyetin sahipleriyiz. Burada ortaya konulacak çözümler 100 sene sonra da uygulama alanında konuşulacak. Bu çalıştayımızın 3 ana kelimesi yuva, komşu ve misafir kavramlarıdır. Yuva sadece bir nesil değil aynı zamanda mekteptir. Yine bizim medeniyetimizde komşu ilişkilerine çok önem verilmiştir. Bizim medeniyetimizde misafir berekettir. Çalıştayımızın başta Konya’mıza, ülkemize ve tüm insanlığa faydalı sonuçlar doğurmasını diliyorum. Katkılarından dolayı Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’a, Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’ya ve çalıştayımızdaki tüm katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

"ŞEHİR VE MEDENİYET ÇALIŞTAYI ÖNEMLİ BİR KONUYU ELE ALIYOR"

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Yavuz Erdal Kayapınar ise Şehir ve Medeniyet Çalıştayı’nın hayata geçirilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek şunları söyledi; “Çalıştay için şehir ve medeniyet başlığı çok güzel seçilmiş. Bu çalıştayın çok önemli bir mihenk taşı olduğunu düşünüyorum. Biz şehri mikro organizmaya benzetiyoruz. Şehir mimarların eliyle emeğiyle başlatılıp daha sonra bu hücrelerin büyümesiyle ortaya çıkar. Bir mimar bir ailenin ihtiyacını aldıktan sonra konutu inşa ediyor. Şehir ise o konutun dış mekâna yansıması için oluşturulan bir mekanizma konumuna dönüşüyor. Bu noktada şehirler toplumu şekillendiriyor. Bu düşüncelerle Şehir ve Medeniyet Çalıştay’ına destek veren tüm iş birlikçilere teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi. Selçuk Üniversitesi’nin yanı sıra Türkiye’nin birçok üniversitesinden akademisyenler, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri; Şehir Ekosistemi, Yerel Yönetim, Geleceğin Şehirleri, Şehir Kimliği ve Kültürel Miras, Toplumsal Yaşam, Şehir Sosyolojisi, Şehir Güvenliği ve Konut Tipolojisi gibi daha birçok konuyu oluşturulan çalışma masalarında etraflıca ele aldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.