Türkan Taşcı

Türkan Taşcı

Nereye gittiğimizi bilmiyoruz

Nereye gittiğimizi bilmiyoruz

“Her böcek nereye gittiğini ve ne istediğini bilir. Nereye gittiğimizi ve ne istediğimizi biz insanlar bilmiyoruz…”

Youtuber Barış Özcan’ın ‘oku’ konseptli video içeriğinde keşfettiğim ve tuhaf bir içeriğe sahip olduğunu düşünerek okumak için aldığım “Sivrisinek Şehirde” kitabından bahsetmek istiyorum.

Bu kitap ismiyle başlayan bir merak uyandırdı.

2010 yayımlı, 2014 yılında Türkçe’ye çevrilmiş kitap, Gürcü Edebiyatı’ndan usta yazar Erlom Ahvlediani’nin kaleminden çıktı.

Yazar kitaplarında genellikle bilgece ve felsefi bakış açısı ile konuları ele alıyor. Bu kitabında da bir sivrisineğin şehir hikayesini anlatıyor. Kendi yaşam alanını kurutanları bulmak için harekete geçen bir sivrisinek!

Kitabın kapağı ve ismi bana Franz Kafka’nın ‘Dönüşüm’ kitabını hatırlatsa da içerik de bambaşka bir konu sizi karşılıyor. Bazı sayfalarda ne okuyorum diye mana veremediğim anlar oldu. Ve sivrisineklere bakış açımı değiştiren eserin, ilerleyen sayfalarında ise kağıda konan ve sinsi gibi ellerini ovuşturan sivrisinek hiç önem kazanmamıştı gözümde…

Karakterlerle birlikte bir cinayet romanı havası verilmesi kitapta kalmamı sağladı. Yani kitap her türlü olayın içinde sizi tutmayı başarıyor. Karakterin de anlattığı gibi sanki kitabın yazarı da kitabı yazarken ki karalamalarını da kitaba aktarmış.

O an aklından geçen anlamlı anlamsız, konuyla alakalı ya da alakasız her şeyden bahsetmiş. O yüzden olayı anlayabilmek biraz zorlayıcı olabilir. Sonlarına doğru hayran kaldığım eserde en çok da yazarın kendisi olan, ‘grafomanyazar’ ilgimi çeken kısım oldu. Gürcü edebiyatından daha önce eser okumadıysanız veya okuyup beğenmediyseniz bu kitabı okumadan karar vermeyin derim. “Bu boş sayfa, söylemek istediğim şeyi en iyi biçimde anlatıyor: “Söyleyecek hiçbir şeyim yok!”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkan Taşcı Arşivi
SON YAZILAR