Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Zehirlenmelere neden olan başlıca gıdalar

Zehirlenmelere neden olan başlıca gıdalar

Beslenme vücudumuz için gereklidir. Fakat bazı durumlarda zehirlenme ve enfeksiyonlara yol açabilmektedir. Bu yüzden gıda alımlarında dikkatli olunması gerekmektedir.

Gıda toksinleri (zehirlenmeye neden olan bileşim) başlıca sağlık sorunudur. Bulaş genellikle eller, gıda, kirlenmiş nesneler, böcek, kemirgen, evcil hayvanlar ile temas sonucu olabilmektedir.

Ayrıca gıdalarda doğal olarak bulunan ve insan yaşamını olumsuz etkileyen toksinler de bulunmaktadır. Bu besinlere özellikle dikkat edilmelidir. Süt ve ürünleri ise parazit ve bakteri üremesi için uygun ortam sağlamaktadır. Bu yüzden kaynatma yöntemine ve saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

GIDA TOKSİNLERİ ÖLÜMLERE YOL AÇABİLMEKTEDİR

Gıdalara bulaşan veya doğal olarak bulunan mikroorganizmalar toksin üretmektedir. Bu mikroorganizmalar tüm nüfusun sağlığını olumsuz yönde etkilerden özellikle erken bebek ölümlerine de neden olabilmektedir.

Bu problemlerin önüne geçebilmek için gıdaları yıkamadan asla tüketmemek gerekir. Ayrıca gıdaların toksin oluşturabileceğini unutulmamalıdır. Bazı gıdalara çok dikkat edilmelidir. Gıda üretim esnasında bitkiler veya hayvanlar toksinler bulaşabilmektedir. Bu toksinler gıdada doğal olarak bulunmaktadır. Örneğin Çin bezelyesinde doğal olarak bulunan latirojenler insanda felce neden olmaktadır. Zehirlenmenin nedeni uzun süre ve aşırı bezelye tüketilmesidir. Latirojenler sinir sistemini etkileyerek felce neden olmaktadır.

Baklagiller içeriğinde hemaglutinin bulundurmaktadır. Bu madde insanda kırmızı kan hücrelerine ve bağırsak hücrelerine saldırmaktadır. Deniz balıklarında ise ölümcül nörotoksin olarak adlandırılan sinir sistemini felç eden maddeler bulunabilmektedir.

Orkinos balığının ise tutulduktan sonra hızlı işlenmelidir. Hızlı bozulmaya elverişli olan bu balık türü bekletildiğinde baş ağrısı, çarpıntı ve ishale neden olabilmektedir. Bazı mantar türleri de ölümcül olabilmektedir. Mantarı mümkün olduğunca paketli olarak almakta fayda vardır.

BESİN ZEHİRLENMESİNDE MİDYEYE DİKKAT

Midyenin içeriğinde toksin etki yaratan mikroorganizmalar bulunmaktadır. Bu mikroorganizmalar insanlarda bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bunlar; vücutta karıncalanma, kas güçsüzlüğü ve kusmadır. Bireylerin midyenin tamamen hijyenik olmadığını unutmamalılardır.

GIDALARDAN BAKTERİ VE PARAZİT BULAŞABİLİR

Konserve gıdalar ve salam, sosis gibi besinlerde Clostridiumbotulinum olarak adlandırılan olabilmektedir. Clostridiumbotulinum gıdada bir kilogramdan 1 μg bulunması ölümcül etki yaratabilmektedir. Koruyucu madde olarak eklenen nitrat bu bakterinin üremesini engellemektedir.

Çiğ süt ve çiğ süt ile yapılan her besinde bulunan Brüsella genellikle belirgin bulgulara sahip değildir. Bireyde ateş, kilo kaybı, terleme, eklem ve kasa ağrıları oluşmaktadır. Bu yüzden çiğ süt asla tüketilmemeli ve 70°C’den az sıcaklıkta sütü kaynatmayınız.

Kuru incir ve pul biberde aflatoksin bulanabilmektedir. Bu toksik sıcak veya soğuk ortamdan etkilenmemekte ve etkinliğini koruyabilmektedir. Bireyde kansere neden olabilmektedir. Bu yüzden kuru incir ve pul biberi mümkün olduğunda az kullanmakta fayda vardır. Ayrıca bebeklere kuru incir verilmemelidir.

Sağlıklı Günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR