Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

KURBAN BAYRAMI

KURBAN BAYRAMI

Kurban bayramı dini görevlerimizi yerine getirdiğimiz, yardımlaşmanın çok olduğu, sevgi ve birliğin olduğu özel gündür. Fakat aynı zamanda yaralanmaların, sakatlıkların, kronik hastalığı olan kişileri rahatsızlıklarının arttığı dönemdir. Bu dönemde sakatlıklar, yaralanmalar olmaması için kesim işlemlerini kasaplara bırakmamız gerekir. Ayrıca hijyen kurallarına ve beslenmemize özen göstermemiz gerekir.

Kesim Yapılacak Yerin Önemi

Kesim yerlerinin üstü kapalı, hijyenik şartlara uygun olması gerekir. Et ile temas eden toprak, sinek-böcek, ağaç yaprakları, iç organ ve kalıntıları ete büyük ölçüde mikroorganizma bulaşmasına neden olur. Bulaş olan et ve diğer tüketilen kısımlar insan sağlığı için tehlike oluşturur. Kesim yapılacak yerlerde ortam temizliğinin iyi olması, ellerin sıcak su ile bol bol yıkanması, giyilen kıyafetlerin temiz olması ve kullanılan aletlerin sık sık temizlenmesi gerekir.

Kurban Kesimi

Kesim öncesinde, kurbanlık hayvanların kışın en az 8 saat, yazın ise 12 saat dinlendirilmesi gerekir. Dinlenmiş kurbanın eti dinlenmemişlere göre daha kalitelidir. Çünkü yorgun hayvanların etinden yeterli miktarda kan akmaz ve etin kalitesi düşer.

Kesim sırasında, ete sindirim sistemi kokusu geçebilir. Bu yüzden bekletilmeden iç organların tamamen etten ayırmak gerekir. Ayrıca et ile temas eden iç organlar ette pişmiş et görüntüsü verebilir. İç organları herhangi bir bulaş olmaması için işkembe ve diğer organları delmeden çıkarılmalıdır.

Etler Nasıl Saklanmalı

Etler, büyük parçalar halinde depolanmamalıdır. Küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik olacak şekilde -18 derecede derin dondurucuda depolanmalıdır. Ayrıca buzdolabı poşetlerine koyularak diğer etler ve besinler ile teması kesilmelidir.

Etleri Nasıl Tüketmeliyiz

Kurban bayramında etleri dinlendirmeden direkt yemek ette sertlik oluşturur. Bu durum pişirmede zorluk ve mide rahatsızlıklarına sebep olur. Mide rahatsızlığı olan kişiler 24 saat dinlenmiş et tüketmelilerdir.

Et pişirme için; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih etmeliyiz. Kızartma ve kavurma şeklinde etleri tüketmemeliyiz. Kızartma ve kavurmaya koyulan yağlar ve sakatat tüketimi kolestrol, kalp-damar hastalığı olan bireyleri olumsuz yönde etkileyecektir.

Izgara yapılan etleri çok fazla pişirmemeye dikkat etmemiz gerekir. Kömürleşecek kadar pişen etler mide rahatsızlıklarını ve kanser riskini artırmaktadır.

Çapraz bulaşma olmaması için etlerde kullanılan bıçak ve kesim tahtalarının sebzelerde kullanılmaması gerekir. Çünkü ette olan mikroorganizmalar pişirme sırasında yok olabilirken çiğ tüketilen sebzelerde direkt kalır. Ayrıca sebze ve et kesim tahtalarımızın mutlaka ayrı olması gerekir.

Bayramda aşırı şeker, çikolata, tatlı, gazlı içecek ve et tüketimi mide yanmasına, hazımsızlık, gaz, şişkinlik, bağırsak problemlerine yol açar. Ayrıca kolestrol, tansiyon, şeker, kalp-damar hastalıkları olan bireyler etleri mümkün olduğunca az yağlı ve küçük porsiyonlar şeklinde tüketmelidir. Şekerli besinler ve gazlı içecek tüketiminde uzak durmalılardır.

Herkese mutlu bayramlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR