Dini önemi olan hurmanın sağlığa faydaları
Hurma ağacı bir tür palmiye olup kökeni Kuzey Afrika veya Orta Doğu olarak kabul edilmektedir. Boyu 15 ila 30 metre arasında değişmekte olup ömrü 100 yıl kadar olabilmektedir. Hurmanın en verimli dönemi 20 ile 80 yaş arasında olmaktadır. Dünya üzerinde üretimin çokluğu Mısır, İran, Pakistan ve Suudi Arabistan’dadır.
Kuran-ı Kerim’de bahsedilen hurmasının besin içeriği oldukça zengindir. Hurmada %44-88 oranında şeker bulunmaktadır. 400-500 gramı ortalama 50 kg olan bir insanın günlük alması gereken kaloriyi karşılamaktadır. Bu yüzden hurma tüketirken dikkat edilmelidir. Fazla miktarlara kaçılmamalıdır. Hurmanın şeker oranın yüksek olmasına rağmen Glisemik İndeksi oldukça düşüktür. Yani şekerinizi aniden yükseltmez. Fakat şeker hastalığı olan bireyler hurmayı yoğurt ile birlikte tüketmelilerdir. Hurma potasyum bakımından zengindir. Halk arasında en iyi bilinen potasyum kaynağı olan meyve muzdur. Hurmadaki potasyum muzun 2,5 katıdır. Potasyum içeriğinin fazla olması ile tam bir kalp dostudur. Ayrıca kalsiyum, magnezyum, demir içeriği yüksektir. Böylelikle kan yapımı artırmakta olup kas ağrıları ve kemiklere iyi gelmektedir. A, B1, B2 ve C vitaminlerinden de zengindir. Bu sayede göz sağlığı, bağışıklık ve bağırsakları olumlu yönde etkilemektedir. İçeriğinde 23 çeşit aminoasit bulundurması ile proteinlerden zengindir. Kısaca hurma insan için ideal besin maddesi denilebilir.
KANSERE KARŞI KORUYUCU
Hurma antioksidan bakımından en zengin meyvedir. Kanser hücrelerini öldürücü özelliği ile bilinen yabanmersininin 100 gramında 663 gram fenol bulunmakta olup hurmada ise 2546 gr fenol bulunmaktadır. Bu durum yabanmersininden daha etkili olduğu göstermektedir. Fakat en fazla antioksidan Khalas türünde bulunmaktadır.
YAŞLANMAK KARŞITIDIR
Son zamanlarda fitohormonlar yaşlanma karşıtı ürünler içerisine eklenmektedir. Hurma çekirdeği ise fitohormonlardan zengindir. Yapılan bir araştırmada 46-58 yaş aralığında olan kadınların göz çevrelerine hurma çekirdeği kremi beş haftalık süre ile sürülmüştür. Beş haftanın sonunda kadınların %60’ında gözle görülür iyileşme sağlanmıştır.
HURMA YEDİKTEN SONRA ELLERİNİZİ YIKAYIN
Hurma birçok bakteri ve mantar bulundurabilmektedir. Bu yüzden tüketiminden sonra mutlaka ellerin yıkanması gerekmektedir. Ayrıca hurma sapının elleri çizme ve kanatması durumunda enfeksiyon riski oluşabilmektedir.
HURMAYI FAZLA TÜKETMEYİNİZ
Hurmanın faydaları saymakla bitmez fakat kararında tüketimi faydalı olup fazla miktarda tüketimi zararlıdır. Öncelikle kilo almaya ve şekeri fazla yükseltmeye neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda safra taşına neden olduğu da görülmüştür. Ayrıca hurma poleni alerjileri de tetikleyebilmektedir.
Bu yüzden fazla miktarda tüketiminden kaçınınız.
Hayırlı Ramazanlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.