Suna Koçak

Suna Koçak

PCOS ve Beslenme

PCOS ve Beslenme

Merhabalar sevgili okurlarım…

Toplumumuzda kadınlarımıza %10 oranında etkisi bulunan bir hastalık olan PCOS’tan bahsedeceğim.

İnsülin direncine bağlı olarak hormon dengesinin bozulduğu ve vücutta az miktarda bulunması gereken androjenlerin seviyesinin yükselmesi sonucunda akne, erkek tipi kellik, erkek tipi kıllanma, düzenli adet görememe, yumurtalıklarda kist oluşumu gibi semptomların eşlik ettiği bir hastalıktır. Bireyin fazla kilolarından arınıp ideal vücut ağırlığına getirilmesi, spor ve egzersizin günlük yaşama dahil edilmesi, besin seçimlerinin düzenlenmesi ve bireyde yaşam tarzı değişikliklerinin yapılmasıyla semptomların düzeldiği gözlenmiştir. Krom pikolinat insülin seviyesinin düzenlenmesinde, Resveratrol antioksidan kapasitenin artırılmasıyla vücut yağ hormon dengesinin sağlanmasında yardımcı olabilmektedir. İnsülin seviyesinin kontrolü ve inflamasyonu engelleyici tedavi ve beslenme hastalığın yönetimini kolaylaştırmaktadır

Lifli gıdaların tüketimi kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlayarak insülin hormonunun dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Keten tohumu, çörekotu, chia tohumu, semizotu, zerdeçal inflamasyonu azaltmaya yardımcı olarak Pcos’un semptomlarını hafifletebilir.

Haftada 150 dakika yapacağınız egzersizle insülin direncinizin tedavisine yardımcı olur.

Somon, hindi, tavuk göğsü, yağsız kırmızı et gibi kaliteli protein kaynakları tercih edilmelidir.

Ceviz, badem, zeytinyağı, avokado, zeytin gibi doymamış yağ asitlerinden zengin yağ altenatiflerinden faydalanabilirsiniz.

Tam tahıllı gıdalar, yulaf, bulgur gibi rafine olmamamış karbonhidratları tercih edilmelidir. Şeker, patates, pirinç gibi kan şekerini hızla yükseltecek besinlerden uzak durulmalıdır.

Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketimi sağlanmalıdır.

Özellikle B12 ve D vitaminin yetersizliğinin giderilmesi PCOS hastalığın önlenmesinde etkili bulunmuştur.

İdeal vücut ağırlığına sağlıkla ulaşılması konusunda diyetisyenlerden destek almayı ihmal etmeyelim. Diyetisyenler sizin yağ kas analizinize bakarak yaşam tarzınıza ve kan tahlili sonuçlarınıza uygun beslenme planları oluşturarak verdiğiniz kiloların uzun süre korunmasına katkı sağlamış olacaktır. Özellikle bel çevresindeki yağ ölçümleriniz de takip edileceği için kalp hastalıkları, diyabet, tansiyon gibi birçok hastalık etmeninin de önüne geçilerek PCOS sürecinize katkı sağlamış olursunuz.

Bir sonraki hafta görüşünceye dek sağlıkla kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Suna Koçak Arşivi