Sema Kavak

Sema Kavak

Sema KAVAK ile HAFTASONU

Sema KAVAK ile HAFTASONU

Hemen hemen her gün etrafımda küçük kadın ve küçük erkeklerle karşılaşıyorum. İlk bakışta çok sevimli, güzel, yakışıklı gelen bu çocuklara, erken dönemde yüklediğimiz bu sorumluluk beni çok rahatsız ediyor.

Bu yaşta bu görüntüyü taşıma çabası içinde olan çocuğun, ilerleyen yaş döneminde üstlenmek zorunda olacağı yükün farkında mıyız acaba?

3 yaşında tırnaklarında oje, küçücük dudaklarında kırmızı oje, boyunlarında kravat, jölelenmiş saçlar ve daha niceleri…

Üstüne bir de sürekli prens ve prenses olduğuna dair yapılan vurgular…

Elbette her anne babaya evladı çok değerlidir ancak bunu bir konumla taçlandırmak çok da doğru değildir.

Öyle ki, bu doğrultuda büyütülen çocuğun, o korunaklı ortamdan uzaklaştığı an duyduğu gördüğü şeylerle baş etmekte güçlükler yaşayacağı bir gerçektir.

Hayatı boyunca hiç hayır denilmemiş bir çocuğun hayır kelimesi ile kendini reddedilmiş hissetme oranı da çok yüksek olacaktır.

Sahip olduğu içsel güzelliklerin önemini fark etmeden fiziksel güzelliği, giyimi üzerinden sürekli onay alan çocuğun yetişkinlik döneminde de bu onay üstünden ilişki sürdürme çabası, zorlayıcı bir unsur olarak hayatında olacaktır.

Ayrıca, çocukluk çağı itibariyle aileden her davranış ve isteğine onay alması ile, başkalarından da bunu sürdürme isteği ile; ilişkilerinde lider rolü üstlenme çabası, herkesten daha iyi daha güzel olma, herşeyden üstün olma fikri ile çevresine baskı kurma eğilimine sokacaktır.

Böylece çevresinde kendisinden yaşça küçüklerle arkadaşlık kurma isteği ya da bu davranışlarını tolere edecek yetişkinlerle daha fazla iletişim kurma çabası görülmektedir. Sorun şu ki özellikle 4 – 8 yaş arası çocuklarında akran etkileşimi önemlidir ancak bu prens ve prenseslerimiz akranlarından uzak durma eğilimine girmektedirler.

Bu konuya dair söylenecek daha bir çok şey olmasına rağmen; sonuç olarak, en kıymetlilerimizi bir davete giderken küçük gelin, damat, prens ve prenses yapmaktan vazgeçin… onlar çocuk gibi yesin içsin giysin oynasın… zaten sonunda elbette onlar da büyüyüp, şu an büyümekten hiç de hoşnut olmayan insan gurubunun içinde yer alacaklar. Lütfen bırakın çocuklar, çocuk kalsınlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sema Kavak Arşivi
SON YAZILAR