Savaş Bektaş

Savaş Bektaş

Hangi Lider ?

Hangi Lider ?

HANGİ LİDER ?

Şimdi sizinle bir anı paylaşacağım bu anı üzerinden günümüzü tahlil etmeyi size bırakarak anıya geçiyorum...

Şükrü Kaya (Eski İçişleri Bakanı) nın anılarından alın­mıştır :

Atatürk'e hakaret etmekten sanık bir köylü hakkında gerekli işlemler yapılmaktaydı. Durumu bir defa da Atatürk'e anlatma gereğini duy­dular. Kendisi Antalya'da idi. Konu kendisine anlatıldıktan sonra, Atatürk merakla sordu:

- Ben ne yapmışım ona?

Köylünün dosyasını inceleyenler derhal bir açıklama yaptılar:

- Gazete kağıdı ile sardığı sigarayı yakarken, kağıt tutuşmuş da ondan.

Atatürk'e bu durumu nakleden bir Milletvekilidir. Atatürk o Milletvekiline döner ve sorar:

- Siz, gazete kağıdı ile sigara içtiniz mi?

Milletvekili bu sorunun nedeni anlayamaz ve cevap verir:

- Hayır, Efendim.

Atatürk, Milletvekiline döner ve şöyle cevap verir:

- Ben Trablus'ta iken içmiştim, bilirim. Pek berbat bir şey. Köylü bana az bile küfretmiş. Siz bunun için onu mahkemeye vereceğinize, ona insan gibi sigara içmesini sağlayın.

Kaynak : Yaşamın İçinden Atatürk Anıları, Henri Benazus, Bizim Kitaplar, 2007

ÖLÜMSÜZLER

Bu güne özel sizinle bir şiir paylaşmak istiyorum. Gün kararıp kalma günü değildir, ne mutlu insanlar uğruna bedel ödeyebilene diyerek ;

"Yenilmişsem

Elim kolum bağlı

Boynumda yağlı ip

Gelip dayanmışsam darağacına

Dudaklarımda yarın

Gözlerim yarınlarda

Unutmak mı gerek seni?

Kapılar kapalı

Tutulmuşsa gece

kapkara yollar

Sıcacık bir sevgi

sunmayacak mıyım insanlara?

Bakmayacak mıyım yarınlara

Seslenmeyecek miyim insanlara?"

Deniz Gezmiş - 5 Mayıs 1972

Üç gencin ölümsüzleştirildiği 6 Mayıs 1972 gününü acı ve gözyaşı içerisinde yad ediyoruz. Ruhları şad olsun ölümsüz gençlerin...

DARBELER KİME YARAMIŞTIR.

27 Mayıs 1960

27 mayıs darbesi bakanlar kurulu tutanaklarından okuduğumuz kadarıyla hazinesi tam takır olan Demokrat Parti hükümetinin maaşları ödeyemeyecek durumda olduğunu görüyoruz. Herkesin kabul ettiği bir gerçek olan darbe olmasaydı Dp hükümeti ekonomik anlamda çok büyük bir sıkıntıya düşecekti gerçeği ile aradaki azalan oy farkı ile beraber kötü gidişat  Chp iktidarını hazırlayacaktı. Talihsizliğe bakın darbe oldu ve Chp tek başına iktidar olma şansını yitirdi. Darbe sonucu itibariyle Chp ne kazanmıştır yada nasıl bir kazanım elde etmiştir. Kazanan Emperyalist işbirlikçiler olmuştur.

12 Eylül 1980

12 Eylül darbesi ile darbeciler tarafından hazırlanan Özal hükümetinin, Yunanistan'ın Nato’ya alınmasının ve Siyasal İslam’ın yeşertilmesinin ve büyütülmesinin önü açılmıştır. Chp nin bu darbeden faydası var diyen gelsin anlatsın bizde anlayalım.

12 Mart 1971 Muhtırası

Deniz Gezmişlerin asıldığı bu muhtıra sonuçlarının Chp ye yaradığını düşünmek sanırım abes olur.

28 Şubat Muhtırası

Milli olan Necmettin Erbakan ‘ın istifa ettirildiği ve Siyasal İslam'ın iktidara hazırlandığı bu muhtıranın da Chp ye yaradığını düşünmek sanırım tam anlamıyla aptallık olur.

Peki neden darbeler her zaman Chp ve sola zarar verirken darbe çığırtkanı olarak suçlanıyorlar ? Bunun tek izahı Emperyalizm ve yerli iş birlikçileri tarih boyunca sıkıldıkları, bittikleri noktada ya bu ithamla saldırmışlar yada darbe yaparak yaklaşan Chp iktidarına engel olmuşlardır.  Her zaman bir ilke olarak sol içerisinde öğretilen en kötü sivil yönetim en iyi darbe yönetiminden daha iyidir ilkesi herkes tarafından bilinen bir gerçek iken neden sağ duyulu sağ görüşlü ilkeli aydınlar sol adına buna bir dur demek ihtiyacı duymazlar ?

Darbelerin kime yaradığı gün gibi ortada iken darbeden beslenenlerin darbelerle önü kesilenleri darbeci olarak suçlaması ne kadar uhrevi ne kadar adil ve ne kadar ilkeli bir davranıştır onu da sizin takdirinize bırakıyorum.

SOSYAL ADALET

Belediyelerin yardım ve hizmet işinde dil, din, ırk ve sosyal katman gözetmeksizin tarafsız bir şekilde davranması ahlaki ve adilane bir zorunluktur. Bu kurala uyanlar kazanır uymayanlar ise er yada geç kaybeder. Bu gerçeğin başka bir türlüsü mümkün değildir tarih yazmamıştır.

Hükümetlerin devlet yönetiminde dil, din, ırk ve sosyal katman gözetmeksizin adil olması da aynı şekilde değerlendirilmelidir. Devletin asıl dikkate alması gereken hususu bir Atasözü ile açıklarken bu konuyla ilgili yorumları size bırakarak yazıma son veriyorum. Sevgiyle ve adaletle kalın.

“ Balık verme balık tutmayı öğret “

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Bektaş Arşivi
SON YAZILAR