Savaş Bektaş

Savaş Bektaş

Emek Vakfı

Emek Vakfı

Bu yazımda size Konya’da kurulmakta olan bir vakıftan bahsedeceğim.  Kurucu yönetiminin içinde bulunduğum Emek Vakfı toplumsal yapının bütün eksik kalmış taraflarına çözüm sunmak adına yola çıkıyor.

NEDEN YENİ BİR VAKIF GEREKLİ ?

Aklınıza gelen vakıf sisteminin ötesinde bu vakıf toplayıcı olmayı değil kollektif üretici olmayı hedefliyor. Veren el alan elden üstündür sözü vakfın yolculunu tanımlayan bir söz aslında. Günümüz Dünyasında üretim araçları değişkenlik göstermekte ve Çin kollektif üretim metodu olarak kooperatifleri kusursuz şekilde kullanmaktadır. Bu sayede emeğin sermaye karşısında ezilmesini engellemekte ve toplumu üretici bir sınıf haline getirmektedir. Üreten toplumlar mutlu toplumlardır. Bizim toplumumuzda ise insanların beraber bir iş kolunda bir araya gelmesi gerçekten zor görünmektedir. Kooperatiflerde yaşanan sıkıntılar ve ekonomik dar boğaz insanları çaresiz kılmakta işsizlik ve umutsuzluk hat safhalara ulaşmaktadır bu noktada biz insanların bir araya gelip üretim araçlarını kurgulamasında öncülük edeceğiz.

Mesela kadınlarımıza yönelik amaçlarımızdan bahsedelim biraz konu daha anlaşılır hale gelecektir sanırım. Pandemi ve toplumsal yapı yüzünden çalışma şansı bulamayan hanımlarımıza evde üretebilecekleri değerleri kolay ve bedelsiz bir şekilde pazarlama şansı bulacakları tanzim satış ofisleri dizayn edeceğiz. Kadın girişimcilerden oluşan kadın kooperatifleri kurarak katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz. Bu kooperatifleri yap işlet devret şeklinde dizayn ederek ortak girişimle kurmuş olduğumuz işletmeyi kara geçirene kadar vakıf bünyesinde tutacak ve kara geçmesiyle birlikte kadın girişimcilerimize teslim edeceğiz. Kadınlara yönelik meslek kursları ve üretim çeşitliliği sunacak kadın üretim akademileri kuracak katma değeri yüksek ürünlerin üretim metotlarını öğreneceğiz.

Pandemi koşullarının süreceği düşünülürse hayati önem arz eden sosyal medya yayın organlarında aktif olarak bulunacağız. Konya bölgesinde kendimize ait bir gazetemiz ve televizyonumuz bulunmamaktadır. Bölge insanına kolayca ulaşabileceğimiz gazete, dergi ve televizyon sorununu çözeceğiz.

Oluşturduğumuz yönetim kurulunda her konuda tecrübeli isimler bulunmakta ve uzun süren araştırmalar sonucunda özel olarak seçilmiş kişilerden oluşmaktadır. Ziraat mühendisi arkadaşımızla tarımsal üretimi hedeflemekteyiz. Çiftçinin durumu ortadayken böyle bir girişimde bulunmak zor ve meşakkatli olacaktır kuşkusuz ancak aşevimiz için sosyal yardımlaşma için kendi ürünümüzü kendimiz üreterek daha çok gelir elde etmeyi planlıyoruz. Gelir elde etmek neden önemli çünkü halkımızdan toplayarak dağıtmak yerine kendimiz emek vererek üretip satıp dağıtıp öğrenerek hizmet vermek daha bir doğru yaklaşım olarak geldi bize.

Bir araya gelerek ortaya bir değer koymak bize uzun zamandır uzak bir mesele olduğunu düşünerek yeniden birlik olmanın yollarını öğrenmeye çalışacağız hep beraber. Çıktığımız yolun zor ve meşakkatli olduğunun farkındayız ve bütün olumsuzluklara rağmen birlik olup yeni bir anlayışı toplum nazarında hakim ve güçlü kılmak niyetindeyiz. Detaylı bir bilgilendirme yapamadım yeterli yerimiz olmadığı için ama vakfın kuruluş bildirgesini paylaşınca biraz daha bilgi sahibi olacaksınız. Vakıf yönetimi gerekli bilgilendirmeyi ve basın açıklamasını yakın zamanda yapacak.

Saygılarımla…    

EMEK VAKFI KURULUŞ BİLDİRGESİ

ORTAK AKIL ORTAK EMEK ORTAK ÜRETİM ORTAK YAŞAM….

Toplumu oluşturan bütün katmanların uyum içerisinde yaşaması, bütün katmanların İnsan Hakları Evrensel beyannamesi doğrultusunda yaşama tutunması adına yaşam savaşı vereceğiz…

Bilimsel, akılcı, felsefi temellere dayalı üretim, emek, sanat ve kültür odaklı çalışmalarla yaşam kalitesini artırmak hedefindeyiz…

Yoksulluğu kader olarak gören değil, yoksulu geçici çözümlerle avutanlardan değil, kollektif dayanışma üzerine kurulu sistemlerle yoksulluğa savaş açmaya gelenlerdeniz…

Kadınlarımız için geliyoruz…

Gençlerimiz için geliyoruz…

Yoksullarımız için geliyoruz…

Yaşlılarımız için geliyoruz…

Üretim ve istihdam için geliyoruz…

Kimsesizlerin Sesi olmaya geliyoruz…

Basında bizde varız demek için geliyoruz…

Bu iyilik hareketinin temelinde emeğe odaklı üretim ve kollektif bir paylaşım esas alınmıştır…

Hedefimiz halkımızdan toplayarak belli bir zümreye dağıtmak değildir…

Hedefimiz vakfı ihtiyacı olanların ihtiyacını kendisinin çözebileceği emeğe dayalı bir üretim merkezi haline getirmektir…

Hedefimiz beraber üretebilmeyi öğrenmektir…

Hedefimiz toplumun bütün bileşenlerine eşit mesafede çözüm yolları sunabilmektir…

Hedefimiz zor olanı mümkün kılmak ortak yaşam alanlarında ortaklığımızı pekiştirmektir…

Hedefimiz ben değil biz olmaktır…

Aklı hür vicdanı hür birbiriyle barışık nesiller yetiştirirken Atatürk’ün bu sözü unutmamalıdır

“ Yurt sevgisi ona hizmetle ölçülür. “

Saygılarımızla…

EMEK VAKFI KURUCU YÖNETİM 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Bektaş Arşivi
SON YAZILAR