Savaş Bektaş

Savaş Bektaş

Belediye Devlet

Belediye Devlet

Hep düşünürdük devleti belediye yönetir gibi yönetsek nasıl sonuçlar alırız diye son yirmi yılda iliklerimize kadar öğrenmiş olduk artık mümkünse belediyelerde devlet gibi yönetilsin noktasına geldik hep beraber. Aslında kuralların, düzenin ve yavaş ilerlemenin sebeplerini daha iyi anlamış olduk bu süreçte.

Hızlı kararların, düşünülmeden atılan adımların ve hayali bütçelerin yüzünden hepimiz bir şekilde mağdur edilmiş durumdayız.  Ortadoğu kültürü işin bitirilmesine batı kültürü ise planlanmasına önem veriyor. Biz proje boyutunda çözmediğimiz sorunları uygulama sırasında geçici çözümlerle ötelediğimiz için sürekli her işle yeniden defaten uğraşmış oluyoruz. Daha çok iş yapabilmek adına ucuza bitirdiğimizi düşündüğümüz işler uzun vadede bize daha pahalıya geliyor aslında.

Bir bina projesinde bir Alman mühendis vida birleşim detayını bile koyarken bizde çatıların ana birleşim detayları bile olmuyor çoğu projede. Vidayı nasıl nereye ve kaç cm uzağa yerleştireceğini bilen Alman ustası işini bilerek ve amacına uygun şekilde programlayarak olması gerektiği gibi çözüyor. Bizde müteahhit sen işini bilirsin şeklinde görevlendirdiği ustaya tam yetki vererek çözüme odaklanıyor. Çatının uçması durumunda usta ben böyle rüzgar görmedim ne yapsan buna fayda etmezdi diyerek yada ulaşılamayarak sorunları çözmüş oluyor.

İşte verdiğim örnekte devlet ve belediye arasındaki en büyük farkı anlatmaya çalıştım. Devlet planlar programlar ve uygulamaya koyar ve bütçesi hazırdır belediye ise olmayan bütçe ile planlamadan programlamadan başkanın tek emri ile uygulamaya geçer. Devlette esas kurallar belediyede ise başkandır. Her şeyi bilen bir adamın olması imkansızken hala belediyeci kafasıyla ülke yönetmeyi düşünen var mı bilmiyorum ama sanırım artık kalmamıştır.

 PANDEMİ VE MASKE

Biz milletimizi maskesiz koymadık şeklinde bir söylem üzerine bir tanıdığım şöyle söyledi. Maskesiz bırakmadınız aşısız bıraktınız yaşasın maskeli balo… 

Son yayınlanan pandemi haritaları üzerine bende birkaç kelam etmek istiyorum. Konya’nın CHP ye geçmesi Uşak’ta HDP nin varlığı bana çok inandırıcı gelmedi işin açığı.

PANDEMİ VE KONYA YÖNETİCİLERİ

 harita 1

harita 2

Harita 1 de kırmızı olan Karaman sert önlemler alarak mesela Ermenek’te 9 günlük yasak gibi 1 mart normalleşme sürecine turuncu olarak giriş yaptılar.

Harita 1 de turuncu olan Konya ise harita 2 ye kırmızı olarak girdi. Şimdi bu süreçte suçlu Konyalı vatandaşlarımız mı yoksa yöneticilerimi kararı size bırakıyorum…

HERKES OKUSUN PROFESÖR OLSUN

Eğitim sistemimizin en güzel tarafı artık ulaşılması zor olan makamları ulaşılabilir hale getirmek oldu. Çok halkçı bir eğitim sistemimiz var herkes profesör ve dekan olabilir artık. Ülkemizde mühendis bulmakta zorlanırken artık her yerde mühendislerimiz var ve talep arzı yüzyıl boyunca rahatlatacak şekilde hizmet veriyor bu ülkede maşallah.

Televizyonlara çıkan profesörlerimizi gördükçe insan duygusallaşıyor buda önemli bir gereksinim sonuçta. Hz. Nuh’un cep telefonunu kullandığını söyleyen ve bunda ısrar eden profesörümüzü bu konuda tek geçiyor kendilerine sevgilerimi buradan yolluyorum.

BAŞARI NASIL ELDE EDİLİR…

Başarının en önemli anahtarı planlamadır ve kusursuz planı yaratabilmek arzusudur. Elinizde kusursuza yakın bir plan olursa başarı er yada geç sizinle olacaktır.

Her konuda planlı olmanız dileğimle…

Mutlu haftalar… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Savaş Bektaş Arşivi
SON YAZILAR