Öznur İnanç

Öznur İnanç

Yaşlılar neden kaygısız?

Yaşlılar neden kaygısız?

Yaşlılar neden kaygısız?

Dünya genelindeki pandemi ilan edilen koronavirüsten dolayı bu güne kadar tüm dünyada 10 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti. Bundan sonraki dönemlerde de ölüm sayıları katlanarak artacak. Çin, Kore, İtalya, İran, Fransa, Almanya en çok ölümlü vakaların yaşandığı ülke oldular. İtalya ve İran’da durum ağırlaşarak ilerliyor. Avrupa’nın pek çok ülkesinde de durumun daha kötülere gideceği öngörülüyor. Türkiye’de durumun iyiye gittiği pek söylenemez. İstatistikçilere göre artışlar bu şekilde katlanarak devam ederse Mart ayının sonunda 30 bini göreceğimiz hesaplanıyor.

Peki önlemler bu artışların önüne geçilecek mi? Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca başta olmak üzere tüm sağlıkçılarımız olayın ciddiyetinin farkındalar ve ipin uçunu kaçırmamakta direniyorlar. Bugünden itibaren virüs tanı kitleri çoğaltılacak ve test sayıları artacak. Bu sistemi uygulayan Güney Kore, vaka artışının önüne geçmeyi başardı. Mevcut hastalardan hayatını kaybetmeye devam etse de yeni vaka sayıları büyük oranda azaldı. İtalya ise bu uygulamayı yapmadığı için ipin ucunu kaçırdı vaka sayıları halen artıyor. Biz Güney Kore modelini uygularsak bu savaşı en az zayiatla geçireceğiz.

Fakat tüm bunlara rağmen en büyük savaş bireysel olarak mücadeleden geçiyor. Bireysel olarak koronavirüsle savaşmazsak ülke olarak kötü sahneleri göreceğiz. En başta virüsün yakalanma ihtimali en yüksek olan yaşlılarımız kendine iyi bakmalı, dışarı çıkmamalılar.

Geçen günlerde Konya’da bir camide cemaat kendi başına saf oluşturmaya kalkmış, imamla cami görevlisi buna engel olmaya kalkınca tartışma yaşanmış. Yaşlılarımız kuralları ihlal ediyor, bilinçsiz davranmayı sürdürüyorlar. Halbuki alınan tüm bu önlemler onlar için, onların yaşaması için. Ama ne hikmetse bu konuya en duyarlı onların duyarlı olmaları gerekirken, en az onlar duyarlı davranıyorlar. Koronavirüs, gençleri ve çocukları öldürmüyor. Yaşlıları, bağışıklık sistemi zayıf olanları ve kronik hastalığı olanları öldürüyor. Gençler ve yetişkinler duyarlılıkta üzerlerine düşeni yaptıklarına inanıyorum. Ülke olarak bu krizi en kısa sürede atlatmayı umuyoruz.

Son olarak şu yaşlılarımıza söz dinlemeyi öğretebilirsek ne mutlu bize. Bu savaşı onlarla birlikte hareket edersek kazanabileceğiz. Türkiye’de koronavirüsten ölen 4 kişinin yaşlı olması halen dikkate alınmazsa artık yaşlılarımıza bunu zorla anlatacağız. Hiçbir yaşlımız da artık kusura bakmasın, kurallara uysun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR