Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Suriyelilere alışmamız lazım

Suriyelilere alışmamız lazım

Suriye’deki iç savaşın ardından ülkemize gelen Suriyeli sayısı günden güne artarak devam ediyor. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre ülkemizdeki kayıtlı Suriyeli sayısı bir önceki aya göre 33 bin 435 kişi artarak toplam 3 milyon 585 bin 738 kişi oldu.

Artık her köşe başında görmeye alıştığımız, iş hayatımıza giren Suriyeliler, ülkelerine dönmeye de fazla hevesli değiller. Arapça tabelalarla iş yeri açanlar, organize sanayi bölgesinde işe girenler, okullarda eğitime başlayan Suriyeliler artık ülkemizde yaşamaya alıştılar.

Araştırmanın bir başka dikkat çeken noktası ise, ülkemizde  0-18 yaş aralığında 1 milyon 692 bin 595 Suriyeli bulunuyor. Yani Türkiye’deki kayıtlı Suriyelilerin yüzde 47.2’si 0-18 yaş aralığında. Bu kişilerin çok azı ise eğitim imkanına sahip.

Şehrimizde de azımsanmayacak bir Suriyeli nüfus bulunmaktadır. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün araştırmasına göre Konya’da 100 bin 973 Suriyeli bulunmaktadır. Bu da her yüz kişiden beşi Suriyeli anlamına gelmektedir.

Kahraman Türk Güvenlik Güçlerinin yaptığı operasyonlarda bir çok alan terörist unsurlardan temizlenmesine rağmen, ülkelerine dönen Suriyeli sayısı neredeyse elli bini geçmemektedir. Bu da demektir ki, ülkemizde bir Suriyeli sorunu vardır.

Bu insanlar yaklaşık dört yıldır ülkemizde olmalarına rağmen geri dönmeyi istememektedir. Yukarıda da belirttiğim gibi, ev kiralamış, işe girmiş ya da kendi işyeri açmış, çocuklarını okullara yazdırmış Suriyeliler geri dönmeyi düşünmemektedir.

Devletten çeşitli adlar altında sosyal yardımda alan  Suriyeliler, artık Türkiye’nin yaşantısına uyum sağlamış gibi.Bazen çeşitli olaylara sebep olmalarına rağmen ülkemizden ayrılmayı düşünmeyen Suriyelilere artık alışmamız lazım. Ülkemizde Suriyeliler diye bir sorun olduğu artık kaçınılmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR