Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Mevlana demek, Konya demek

Mevlana demek, Konya demek

Mevlana demek, Konya demek

Şefkatin, hoşgörünün, yardımseverliğin ve sevginin   can bulduğu Hazreti Mevlana’yı anma törenleri başladı. Mevlana’yı Anma törenleri nedeniyle    her yıl 7 – 17 Aralık tarihlerinde Konya, bambaşka bir şekle bürünür. 746 yıl önce Hakk'a kavuşan Hz. Mevlâna için düzenlenen anma törenleri, dünyanın her yerinden binlerce insanı Konya'ya çeker.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da oldukça zengin bir Mevlana’yı Anma törenine seyirci olacağız. Kalbimizin derinliklerinde yer alan maneviyatımız, bir kez daha doruklara ulaşacak, belki de gözyaşlarımıza hakim olamayacağız ve Hz. Mevlâna'nın 7 öğüdünü yeniden hatırlayacağız. İnsanlığın ihtiyaç duyduğu ruh ve güzellikleri bir kere daha ayağa kalkacaktır.

“Ölümsüz aşk istiyorsan, ölümsüze âşık ol. Aşk nasip işidir, hesap işi değil. Aşk adayıştır, arayış değil. Sen adanmış ve yanmışsan bu uğurda, aşk sana uzak değil!” Ömrünü ilahi aşka adamış, ölümünü en mutlu gün diye beklemiş evrensel bir sevgi timsali Mevlana,  misafirlerini, manevi havasını her karışına yaydığı Konya’da ağırlayacak. Ve herkes bir kez daha fark edecek ki Mevlana demek biraz da Konya demek, Konya demek ise en çok Mevlana demek...

Mevlana 1207 yılında Afganistan’da doğmuş. Ailesi Moğol istilasından kaçarak Konya’ya sığınmış. Esas adı Muhammed; Celaleddin ise tıpkı babası ve dedesi gibi kendisine verilen lakap. Mevlana “Efendi, önder, rehber” anlamlarına geliyor. Özellikle batı dünyasının onu anmak için kullandığı “Rumi” lakabı ise “Rum ülkesinden; Anadolulu”  manasını taşıyor. Ömrünü Konya’da geçirdiği için bu isimle anılmış.

Mevlana için gerçek aşkın anlamı Allah’a duyulan aşk; Onu sevgili olarak anması da bu yüzden. Ölümü üzüntü değil sevinç olarak görmüş hep; Allah’a kavuşacağı günü hasretle bekleyip bu bekleyişi eserlerine yansıtmış. Şiirlerini okuyanların hasret ve vuslat vurgusunu fark etmemesi mümkün değil. İşte bu yüzden onun ölüm yıldönümü, bir yas günü olarak görülmüyor, kutlama törenleriyle yâd ediliyor. Anısına düzenlenen “Şeb-i Arus” törenleri de ‘düğün gecesi’ anlamına geliyor.

Mevlana’yı Anma  törenlerinin merkezi Konya’dır. 7 Aralık’ta başlayan geniş bir program 10 gün boyunca sürüyor ve 17 Aralık’ta kapanışı yapılıyor. İç turizm için de önemli bir hareketlilik anlamına gelen bu tarihlerde sadece Türkiye’den değil dünyanın birçok yerinden Mevlana ve Şems hayranı Konya’nın yolunu tutuyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR