Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Kullandığımız suya dikkat edelim

Kullandığımız suya dikkat edelim

Kullandığımız suya dikkat edelim

Dünyanın başına bela olan    Covid-19 denilen virüse karşı korunmanın en önemli ve ciddi noktası, elbette ki ellerimizi belli aralıklarla temiz tutmak, sosyal mesafeye dikkat etmek ve el hijyenine dikkat etmek zorundayız.

Burada önemli bir noktaya dikkat çekmek istiyorum, küçük gibi görünen ama büyük bir sonuca yol açabilecek bir ayrıntı…

Ellerimizi özellikle sabunla yıkarken yapılan su israfı…

Yaklaşık 30 saniye süren, sabun kullanılan bir el yıkama olayında, musluğun yarı açık bırakılmasında dahi harcanan su miktarını biliyor musunuz?..

Bir çoğumuz, özellikle çocuklarımız, bizim tembihlerimizle ellerini sabunla yıkıyor ve musluğu büyük oranda açık bırakıyoruz. Ve maalesef her defasında 2 Litre su harcanıyor. Bunun da büyük kısmı maalesef “boşa akan su…”

Çok küçük ve ayrıntı bir mesele değil mi?..

4 kişilik bir aile, her ferdi günde 5 defa elini sabunla yıkasa (daha fazla yıkandığını düşünüyorum) günde 20 defa ediyor. Her defasında 2 Litre su. Bir günde, sadece el yıkamada harcanan miktar 40 Litre. Bunun, daha da fazla olduğunu düşünür isek 50 Litre eder. Bir ayda harcanan su 1500 Litre, yani 1.5 ton su ediyor…

4 kişilik bir ailenin aylık el yıkamada kullandığı su miktarı  1.5 ton...

Tabi ki, el temizliğine, el hijyenine dikkat edeceğiz. Ellerimizi bu ortamda daha çok, daha sık yıkayacağız. Ama israf etmeden… Bunu da önce kendimiz uygulayacağız, sonra çocuklarımıza, ailemize öğretmek durumundayız.

Elimize yıkarken, basit bir tedbirle, açık olan musluğu kapattığımız ve daha da kıstığımız zaman su sarfiyatı bir ayda 1.5 tondan 500 Litreye düşecektir.

Anadolu’da, hatta Konya’da bile içme suyu sağlanan barajların durumu ortada. Barajların  eski tadı yok. İstanbul ve Ankara’ya su sağlayan barajların eski dolulukları yok.

Tarım ve Orman Bakanlığının yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye'nin su kaynaklarını daha verimli kullanılmadığı takdirde, 2030'dan itibaren su sıkıntısı çeken bir ülke durumuna düşeceği belirtiliyor.

“Petrole değil suyunuza sahip çıkın” derler. Lütfen, küçük gibi görülen ama geleceğimiz için önem arz eden büyük detaylara dikkat edelim.

El yıkarken su israfına dikkat ettiğimiz gibi abdest alırken de, duş alırken de su israfı konusunda hassas olalım.Allah rızası için, geleceğimiz için.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR