Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

İstanbul’un fethi

İstanbul’un fethi

Geçenlerde gazetelerde “Zulüm 1453 de başladı” diye bir söz okudum. Aksine 1453 yılında zulüm sona ermiştir, batının baskıcı dayatmaları sona ermiştir. “Kuş’ların rahat etmesi için Padişah Fermanı ile “Kuş Yuvaları” yaptırmış olan “’ Yaş kesenin başını keserim’” diye ferman yayımlanan bir Padişah idaresi nasıl olur da zulüm olur.

 

29 Mayıs 1453 Tarihi  İslam dünyasında da dünya tarihinde de önemli bir tarihtir. Peygamberimiz Muhammed Mustafa (SAV) Efendimiz Hazretleri, “Kostantaniyye  (İstanbul) mutlaka fethedilecektir. O’nu fetheden kumandan ne güzel kumandan, O’nu fetheden asker ne güzel Asker”.mealinde Hadis-i Şerifindeki müjdeye ulaşabilmek için bir çok seferler düzenlenir.

 İlk sefer Hazreti Osman devrinde olmuştur. İstanbul Şehri oldukça stratejik bir bölgededir. Doğu Roma İmparatorluğunun başkenti hüviyeti de vardır. Fatih Mehmed Han Hazretleri Osmanlı padişahıdır. Yaş’ı henüz 21 dir. Babası rahatsızlanınca çocuk denecek yaşta tahta geçmiştir. Maddî ve  manevî ilimleri tahsil etmiştir. Hocası Akşemseddin Hazretlerinin dizinin dibinde yetişmiştir.

1453 Yılının Nisan ayında fethin hazırlıkları son devresine ulaşmıştır. Son sürat fetih için herkese ayrı görevler verilir. İstanbul’da boğaz olduğu gibi Haliç’ te bulunmaktadır. Sultan Fatih’i en çok düşündüren ise Haliç’i kontrol altına alınması idi. Günler , saatler  hatta dakikalarca düşünülüyor. İstişare ediliyor. Hocası Akşemseddin  Efendi’ye de sorar ve istişare eder. Sonunda ileride çok konuşulacak ve bir daha örneği  yapılamayacak bir olay yaşanacaktır.

 1453 Yılının Mayıs ayında ise gemiler karadan yürüyecektir. Gemiler karadan Haliç’e indirilmiştir. Kara yolculuğu yaptırmak bir gemiye değil de gemilere nasıl bir çalışmanın ürünüdür.    Tüm hazırlıklar yapılmıştır. Hatta özel toplar döktürülmüştür. Hala İstanbul Şehrimizde sergilenmektedir.

Bu arada bir konuyu genç nesillerimize izah etmek anlatmak zorundayım. 21 Yaşında genç bir delikanlı. Tüm İlimleri tahsil etmiş. Osmanlı hanedanının da Padişah’ı. Kafaya koymuş, İstanbul Şehrini fethedecek.  Hiç eksik bırakmamak için tüm hazırlıkların başında bulunuyor. Eksik yok. Her  şey tamam. Maddi ve Manevî yönden her türlü tedbir alınmıştır.

Sultan Fatih de çok çalışmıştır. Tüm eksikleri tamamlamıştır. 29 Mayıs 1453 Salı Sabahı harekat emri verilir. Akşemsedin Hazretleri Seher Vakti secdeye kapanmıştır. Yarabbi. Yarabbi. Diyerek  dua etmeye başlamıştır. Bir yandan maddi tedbirler diğer yandan manevi tedbirler. Sabah Namazından sonra Akşemseddin Hazretleri’nin otağına girildiğinde Seccadesinden çadırın dışına “’Göz Yaşı’” nın  aktığı görülür.

1453 Yılının 29 Mayıs Salı günü İkindi namazında  İstanbul’un Fethi gerçekleşmiştir.

İstanbul’un Fethi ile birlikte bir çağ kapanmış ve yeni bir çağ açılmıştır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR